Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitnodigingsbrieven boosterprik uiterlijk 29 januari op de mat

Uitnodigingsbrieven boosterprik uiterlijk 29 januari op de mat

BILTHOVEN (ANP) - De uitnodigingsbrieven voor de boosterprik liggen uiterlijk 29 januari bij iedereen op de deurmat, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een woordvoerder van het instituut erkent dat dat betekent dat sommige mensen pas vanaf die datum een afspraak voor een boosterprik kunnen maken.

Het doel van het kabinet is om voor februari iedere volwassene die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie en de prik ook wil de gelegenheid te geven om hem te halen. Inmiddels zijn alle leeftijdsgroepen uitgenodigd voor het online maken van een prikafspraak. Maar wie de afspraak telefonisch wil maken, moet wachten tot de brief in huis is.

Hoe groot de groep is die het niet lukt om online een prikafspraak te maken is niet duidelijk. Volgens seniorenorganisatie ANBO geven ouderen de voorkeur aan het telefonisch maken van een afspraak. De GGD riep eerder al op om ouderen te helpen de afspraak via internet te maken.

Doorlooptijd

Bovendien zijn er mensen die geen nieuws volgen en ook bijvoorbeeld de oproepen van de overheid om een boosterprik te laten zetten niet meekrijgen. "Deze groep lijkt me heel klein", aldus de RIVM-woordvoerder. "Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld ook geen familie hebben die hen erop wijst dat ze een prik kunnen halen. Maar dat komt wel voor ja."

Het versturen van de uitnodigingsbrieven gebeurt volgens het RIVM "gefaseerd". Dit om te zorgen dat niet iedereen tegelijk een brief krijgt en de GGD gaat bellen. Het uitnodigingsproces heeft bovendien een "doorlooptijd", aldus de woordvoerder. De uitnodigingen moeten worden gesorteerd, gedrukt en verzonden. Daardoor kan het bijvoorbeeld ook zijn dat mensen hun uitnodigingsbrief krijgen terwijl ze hun boosterprik allang gehad hebben, erkent het RIVM.

Geen uitnodigingsbrief

Sommige mensen die wel hun eerste coronavaccinatie(s) kregen, ontvangen überhaupt geen uitnodigingsbrief voor de boosterprik. Dat komt omdat zij er bij het zetten van hun vorige prikken voor hebben gekozen deze niet te laten registreren bij het RIVM. Om hoeveel mensen dit gaat is niet duidelijk.

Het maken van een afspraak voor de oppepprik is overigens op steeds meer plekken niet meer nodig. Op een handvol priklocaties in het land kunnen mensen momenteel al gewoon binnenlopen. De GGD liet deze week weten dat mensen vanaf volgende week op meer plekken terechtkunnen voor een boosterprik zonder afspraak.

Meer uit Binnenland

Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

58 minuten geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

3 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

5 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

5 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

10 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

11 uur geleden