Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitgezette journalist maakt het goed, is onderweg naar Nederland

Uitgezette journalist maakt het goed, is onderweg naar Nederland

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse journalist Robert Dulmers, die zondag in Oekraïne is opgepakt en het land uit is gezet, maakt het naar eigen zeggen "uitstekend". Wel is hij boos over zijn uitwijzing. Dulmers was sinds ruim een maand in Oekraïne als oorlogscorrespondent werkzaam voor het Nederlands Dagblad (ND). Hij verbleef maandag in Moldavië en is onderweg naar Nederland, zegt hij tegen het ANP.

De 56-jarige journalist werd zondag door drie onbekende mannen onder bedreiging van een vuurwapen aangehouden in de stad Odessa. Maandag werd het hem naar eigen zeggen duidelijk dat dit leden van de Oekraïense geheime dienst SBU waren en dat hij door die dienst in samenwerking met de politie het land uit is gezet. Dulmers maakte zondagochtend in Odessa foto's en videobeelden van de stad, die werd bestookt met Russische raketten. Hij plaatste enkele beelden op zijn socialemedia-accounts en vermoedt dat dit de reden van zijn uitzetting is.

De Oekraïense autoriteiten beweren dat de journalist de regels van zijn accreditatie heeft geschonden, en bovendien een poging heeft gedaan om Oekraïne na zijn uitzetting opnieuw binnen te gaan. Dulmers ontkent dat. "Mijn aanvankelijke inreisverbod van drie jaar werd om die vermeende poging omgezet in een verbod voor tien jaar. Maar dat is een verzinsel. Toen ik mijn paspoort terugkreeg, stond daarin gestempeld dat ik de komende tien jaar niet welkom ben. Een verbod van drie jaar heb ik nooit gekregen", aldus Dulmers.

Teleurstelling

De journalist is teleurgesteld in de opstelling van Oekraïne. "Als president Volodimir Zelenski zo graag een democratie naar Europees voorbeeld wil, dan is uitzetting van journalisten niet te rijmen met die wens."

De adjunct-hoofdredacteur van het ND, Daniël Gillissen, herhaalde maandag de bewering van zijn hoofdredacteur Sjirk Kuijper dat de journalist niet op de hoogte was van overtreding van de regels. "Hij had toestemming van de Oekraïense autoriteiten om ongehinderd en zonder beperkingen zijn werk te doen. Oekraïne heeft hem nooit gemeld dat zijn accreditatie is gewijzigd", aldus Gillissen. Ook Dulmers zegt maandag dat hij niet op de hoogte is gesteld van wijzigingen in de accreditatie.

Kuijper kondigde aan protest aan te tekenen bij de Oekraïense autoriteiten. Ook Buitenlandse Zaken gaat de zaak aankaarten in Oekraïne.

Meer uit Binnenland

Overijssel maakt afspraken met gemeenten over nieuwe windmolens

ZWOLLE (ANP) - In Overijssel hebben 22 gemeenten met het provinciebestuur afspraken gemaakt over nieuwe windturbines, schrijft de provincie. Overijssel wil daarmee voorkomen dat het landschap "lukraak vol komt te staan" met windmolens, zegt gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA).

50 seconden geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

4 uur geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

4 uur geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

6 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

7 uur geleden
Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

9 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

10 uur geleden