Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitgezette journalist maakt het goed, is onderweg naar Nederland

Uitgezette journalist maakt het goed, is onderweg naar Nederland

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse journalist Robert Dulmers, die zondag in Oekraïne is opgepakt en het land uit is gezet, maakt het naar eigen zeggen "uitstekend". Wel is hij boos over zijn uitwijzing. Dulmers was sinds ruim een maand in Oekraïne als oorlogscorrespondent werkzaam voor het Nederlands Dagblad (ND). Hij verbleef maandag in Moldavië en is onderweg naar Nederland, zegt hij tegen het ANP.

De 56-jarige journalist werd zondag door drie onbekende mannen onder bedreiging van een vuurwapen aangehouden in de stad Odessa. Maandag werd het hem naar eigen zeggen duidelijk dat dit leden van de Oekraïense geheime dienst SBU waren en dat hij door die dienst in samenwerking met de politie het land uit is gezet. Dulmers maakte zondagochtend in Odessa foto's en videobeelden van de stad, die werd bestookt met Russische raketten. Hij plaatste enkele beelden op zijn socialemedia-accounts en vermoedt dat dit de reden van zijn uitzetting is.

De Oekraïense autoriteiten beweren dat de journalist de regels van zijn accreditatie heeft geschonden, en bovendien een poging heeft gedaan om Oekraïne na zijn uitzetting opnieuw binnen te gaan. Dulmers ontkent dat. "Mijn aanvankelijke inreisverbod van drie jaar werd om die vermeende poging omgezet in een verbod voor tien jaar. Maar dat is een verzinsel. Toen ik mijn paspoort terugkreeg, stond daarin gestempeld dat ik de komende tien jaar niet welkom ben. Een verbod van drie jaar heb ik nooit gekregen", aldus Dulmers.

Teleurstelling

De journalist is teleurgesteld in de opstelling van Oekraïne. "Als president Volodimir Zelenski zo graag een democratie naar Europees voorbeeld wil, dan is uitzetting van journalisten niet te rijmen met die wens."

De adjunct-hoofdredacteur van het ND, Daniël Gillissen, herhaalde maandag de bewering van zijn hoofdredacteur Sjirk Kuijper dat de journalist niet op de hoogte was van overtreding van de regels. "Hij had toestemming van de Oekraïense autoriteiten om ongehinderd en zonder beperkingen zijn werk te doen. Oekraïne heeft hem nooit gemeld dat zijn accreditatie is gewijzigd", aldus Gillissen. Ook Dulmers zegt maandag dat hij niet op de hoogte is gesteld van wijzigingen in de accreditatie.

Kuijper kondigde aan protest aan te tekenen bij de Oekraïense autoriteiten. Ook Buitenlandse Zaken gaat de zaak aankaarten in Oekraïne.

Meer uit Binnenland

Rutte na tweede kabinetsberaad: denk dat we eruit kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - "Ik dénk dat we hieruit kunnen komen." Met die woorden verliet premier en VVD-leider Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag zijn ministerie na opnieuw een beraad van de kabinetstop. "We zijn nog steeds in gesprek", zei D66-vicepremier Sigrid Kaag, die eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet.

1 uur geleden
Minister wil maximumstraffen voor drugsdelicten verhogen

DEN HAAG (ANP) - De wettelijke maximumstraffen voor grootschalige in- en uitvoer, productie en bezit van harddrugs worden verhoogd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat hiertoe de Opiumwet aanpassen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Volgens de minister wordt met dit plan om de strafmaat te verhogen vanuit de overheid "een belangrijk signaal afgegeven" dat dit type criminaliteit "niet getolereerd wordt".

1 uur geleden
Top kabinet 'nog steeds in gesprek' over signaal kiezer

DEN HAAG (ANP) - "We zijn nog steeds in gesprek", zegt D66-vicepremier Sigrid Kaag na afloop van een laat overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De top van het kabinet was daar bijeen gekomen om opnieuw te spreken over hoe het kabinet gehoor geeft aan het "signaal van de kiezer" bij de provinciale verkiezingen van twee weken geleden.

1 uur geleden
Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

4 uur geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

6 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

8 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

8 uur geleden