Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitgevers: ook schrijvers die Pim Lammers verdedigen nu bedreigd

Uitgevers: ook schrijvers die Pim Lammers verdedigen nu bedreigd

DEN HAAG (ANP) - Schrijvers die op sociale media hun steun hebben betuigd aan Pim Lammers worden nu zelf ook bedreigd. Dat zei Geneviève Waldmann, de voorzitter van de Groep Algemene Uitgevers (GAU), in het radioprogramma van NPO Radio 1 Met Het Oog Op Morgen. Het programma kon geen enkele schrijver vinden die in de uitzending durfde te reageren op de kwestie.

"Ik kan mij dat voorstellen", stelde Waldmann. "Ik weet dat één van de auteurs die gisteren meteen in de pen is geklommen om Pim te ondersteunen nu zelf ook bedreigd is. Dus je wacht het wel even af en houdt wel even op met berichten posten op sociale media."

Lammers trok zich zaterdag terug als schrijver van het gedicht van de Kinderboekenweek nadat hij talloze doodsbedreigingen had ontvangen. De bekroonde auteur was gevraagd omdat hij een expert is op het gebied van jeugdliteratuur over identiteit en diversiteit. Lammers werd op sociale media aangevallen over een verhaal voor volwassenen dat hij in 2015 schreef over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. De christelijke actiegroep Gezin in Gevaar startte een petitie omdat Lammers een "pedofilie-schrijver" zou zijn en Wybren van Haga stelde Kamervragen omdat het verhaal "kindermisbruik verheerlijkt".

Onaanvaardbaar

Premier Mark Rutte veroordeelde zondag op Twitter de doodsbedreigingen aan het adres van Lammers. "Het vrije woord is een groot goed in onze rechtsstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar", aldus Rutte. Ook staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) liet weten dat "doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers onacceptabel zijn. Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt."

Boekenkoepel CPNB stelde in een reactie dat de "literaire vrijheid onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk staat". De organisatie riep de politiek op het gesprek aan te gaan over de veiligheid van auteurs. Volgens voorzitter Waldmann van de GAU zijn de doodsbedreigingen die schrijvers ontvangen vanwege verhalen die ze hebben geschreven "gevaarlijk, eng en onveilig voor schrijvers. Op sociale media weet je niet wie je tegenstander is, je kan je niet verdedigen."

Lammers zelf zei zaterdag dat een gedicht schrijven hem geen doodsbedreigingen waard is. Hij noemde de aantijgingen tegen hem "pertinent onwaar" en deed aangifte. Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.

Meer uit Binnenland

Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

6 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

9 uur geleden
Helft Groningse gasputten gaat dit weekeinde dicht

DEN HAAG (ANP) - Zes van de elf resterende productielocaties voor Gronings aardgas gaan op 1 april dicht. De overige vijf boorputten blijven voorlopig nog op de waakvlamstand, zodat ze in geval van nood direct kunnen worden ingezet om extra gas te winnen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

11 uur geleden
Kapiteins aangemerkt als verdachte na fataal scheepvaartongeval

IJMUIDEN (ANP) - De beide kapiteins van de twee vaartuigen die betrokken waren bij het fatale scheepvaartongeval tijdens beloodsing voor de kust van IJmuiden donderdagavond, zijn door de officier van justitie aangemerkt als verdachte. De twee worden verdacht van dood door schuld, meldt een politiewoordvoerder.

13 uur geleden
Peter Gillis moet dwangsom van 200.000 euro aan Terneuzen betalen

TERNEUZEN (ANP) - De gemeente Terneuzen heeft Oostappen Groep BV van realityster Peter Gillis een dwangsom opgelegd van 200.000 euro. Dit omdat het bedrijf illegaal arbeidsmigranten heeft gehuisvest op vakantiepark Marina Beach. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dwangsom van 400.000 euro in het vooruitzicht gesteld, als de arbeidsmigranten over drie maanden nog steeds op vakantiepark Marina Beach zitten.

14 uur geleden
Bij pensioenfonds PME zijn mogelijk ook inkomensgegevens gelekt

DEN HAAG (ANP) - Door een groot datalek zijn bij pensioenfonds PME mogelijk niet alleen namen, leeftijden, telefoonnummers en geslachten op straat komen te liggen, maar ook de inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen. Dat laat het pensioenfonds voor metaal en techniek weten. Informatie over iemands inkomen is voor cybercriminelen goud waard.

14 uur geleden
White Lives Matter-activisten veroordeeld voor racistische actie

BREDA (ANP) - Drie activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) zijn vrijdag bij de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan "groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit".

14 uur geleden