Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitgever Haye van der Heyden wil lezen van gewichtigheid ontdoen

AMSTERDAM (ANP) - Regisseur, entertainer en schrijver Haye van der Heyden begint volgend jaar zijn eigen uitgeverij, Vogelvrij. Hij wil digitale boeken uitgeven die je nergens anders kunt krijgen, die je in een paar uur uit hebt en waarin het bovenal draait om de plot. En hij wil het lezen ontdoen van de gewichtigheid die er vaak omheen hangt.

'Net zoals bij een film", zegt de man die een jaar geleden lelijk in opspraak kwam doordat hij in een interview zei dat Holocaust-ontkenners hun visie moeten kunnen geven, maar die ook bekend is van verscheidene populaire tv-programma's. "Of die plot spannend, romantisch of grappig is maakt niet uit, als het maar een verhaal is dat de lezer meteen boeit", aldus Van der Heyden. Het vertellen van puur een verhaal wordt volgens hem te veel onderschat.

De boeken worden nieuw voor zijn uitgeverij geschreven. Wie een boek voor Vogelvrij wil produceren, moet vóór alles de plot inleveren. Als die goed genoeg is en de schrijver ook nog een beetje leuk schrijven kan, krijgt hij of zij een kans. Ook hier zal te werk worden gegaan als bij een film. "Elke handeling moet leiden tot de volgende. Als een scène overbodig is, komt die niet in de film. En dus niet in het boek."

'Lezen, gadver'

Van der Heyden ziet dat iedereen zit "te netflixen", maar hij wil voorkomen dat dat nog de enige manier is waarop mensen verhalen tot zich nemen. "Ik hoor steeds vaker: 'Lezen, gadver.' Daarom wil ik boeken met verhalen die net zo entertaining zijn als Netflix."

Van der Heyden ziet een enorm voordeel in de beperkte lengte van de boeken. "Bijvoorbeeld als je naar Abu Dhabi vliegt. Dan weet je: ik kan een gewone film bekijken en nog zo'n boek lezen." En als je naar de bios gaat, kijk je volgens hem meestal ook van tevoren hoelang de film duurt. De leesduur van anderhalf tot twee uur is echter niet in beton gegoten. "Je hebt toch ook The Godfather, die duurt drie uur."

De boeken van Vogelvrij komen per dozijn voor 25 euro. Je hebt niks te kiezen: de twaalf aangeboden boeken moet je nemen.

Meer uit Binnenland

Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

2 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

2 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

4 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

12 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

12 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

13 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

15 uur geleden