Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitgeleverde sleutelfiguur regime Maduro: geen coöperatie met VS

Uitgeleverde sleutelfiguur regime Maduro: geen coöperatie met VS

CARACAS (ANP/AFP/RTR) - Alex Saab Morán, een Colombiaanse zakenman die een belangrijke rol zou spelen binnen de financiering van het regime van de Venezolaanse leider Nicolás Maduro, is niet van plan samen te gaan werken met de Verenigde Staten. Hij schrijft dat in een brief die zijn vrouw voorlas op een protestbijeenkomst in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, een dag nadat hij door Kaapverdië aan de VS werd uitgeleverd.

"Ik zal mijn proces in alle waardigheid tegemoet treden", stelde Saab in de brief. "Ik wil duidelijk zijn: ik hoef niet samen te werken met de Verenigde Staten. Ik heb geen misdaad begaan." Ook benadrukte hij niet suïcidaal te zijn. "Voor het geval ik word vermoord en men vervolgens zegt dat ik zelfmoord heb gepleegd."

Saab werd vorig jaar in Kaapverdië opgepakt op basis van een Amerikaans arrestatiebevel. Hij zou met zijn zakenpartner Alvaro Pulido een netwerk hebben gerund dat fondsen voor voedselhulp voor Venezuela misbruikte. De twee zouden 350 miljoen dollar (ruim 300 miljoen euro) vanuit Venezuela naar bankrekeningen in de VS en andere landen hebben weggesluisd. Saab en Pulido kunnen ieder een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Ontvoering

De Venezolaanse regering stelt dat de VS Saab hebben ontvoerd. President Maduro zei zondagavond in een televisietoespraak dat de uitlevering van Saab "een van de meest verachtelijke en vulgaire onrechtvaardigheden is die de laatste decennia zijn begaan".

Uit protest tegen de uitlevering schortte de regering van Maduro de besprekingen met de door de VS gesteunde oppositie in het land op. Bij die onderhandelingen wordt gesproken over het oplossen van de politieke en economische crisis in het land. Saab, die ook de Venezolaanse nationaliteit heeft, was sinds september lid van het onderhandelingsteam van de regering. De oppositie heeft Maduro opgeroepen de gesprekken zo snel mogelijk weer te hervatten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Oud-stafchef Trump werkt mee aan onderzoek bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR) - Mark Meadows, voormalig stafchef van oud-president Donald Trump, werkt alsnog mee met de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Hij werd in september gedagvaard met onder anderen oud-adviseur Steve Bannon, maar had in eerste instantie geweigerd. Hij zou in de cel kunnen belanden als hij daaraan vasthoudt.

9 minuten geleden
Nieuwe Duitse leider: parlement besluit over vaccinatieplicht

BERLIJN (ANP) - Het is de bedoeling dat het Duitse parlement nog dit jaar over een algemene vaccinatieplicht stemt, aldus toekomstig regeringsleider Olaf Scholz tegen de krant Bild. De verplichting zou dan in februari of maart kunnen ingaan.

1 uur geleden
Duitse politiek flirt met algemene vaccinatieplicht

BERLIJN (ANP) - Steeds meer Duitse politici willen een algemene vaccinatieplicht in de strijd tegen het coronavirus. Ook toekomstig regeringsleider Olaf Scholz heeft zich er positief over uitgesproken, melden Duitse media.

3 uur geleden
Oekraïense premier houdt Rusland verantwoordelijk voor coupplan

KIEV (ANP/RTR) - De premier van Oekraïne houdt buurland Rusland verantwoordelijk voor een vermeend complot om de regering in Kiev omver te werpen. Denys Sjmygal zei tijdens een bezoek aan Brussel dat Moskou "absoluut" achter het plan zit.

4 uur geleden
Hongaarse regering krijgt toestemming voor lhbti-referendum

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Hongaarse regering heeft van het parlement toestemming gekregen voor een referendum over kwesties met betrekking tot een omstreden lhbti-wet. Onder premier Viktor Orbán is een wet ingevoerd die jongeren moet afschermen van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties.

5 uur geleden
Griekenland beboet 60-plussers die zich niet laten vaccineren

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse autoriteiten gaan 60-plussers verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Vaccinweigeraars kunnen straks iedere maand een boete krijgen, maakte premier Kyriakos Mitsotakis bekend.

7 uur geleden
Toezichthouder EU: goedkeuren aangepast vaccin kost 3 maanden

BRUSSEL (ANP) - Als een van de vaccinfabrikanten zijn coronavaccin op maat snijdt van de nieuwe Omikron-variant, kan de Europese Unie het in drie tot vier maanden toelaten. "We staan daar klaar voor", zegt de baas van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

7 uur geleden