
Uitgebrachte stemmen naar grote locaties voor coronaproof tellen
ROTTERDAM/UTRECHT/DEN HAAG (ANP) - Een aantal gemeenten gaat dit jaar de stemmen tellen op een grote locatie, omdat daarbij op niet alle stembureau's genoeg afstand gehouden kan worden als woensdag na 21.00 uur de stembussen zijn gesloten. Vanwege corona moet er om veilig te kunnen tellen minimaal 60 vierkante meter beschikbaar zijn, zo meldt onder meer de gemeente Den Haag.
In Den Haag gaat het om ruim honderd te kleine locaties. De telling van de stemmen die in die lokalen zijn uitgebracht wordt gedaan bij de Fokker Terminal (Binckhorst), het World Forum (Scheveningen), Sportcampus Zuiderpark (Escamp) of het GIA Trade & Exhibition Center (Kerketuinen).
In Rotterdam ontbreekt in zo'n honderd stembureau's de vereiste ruimte. De stembussen worden daarom onder begeleiding naar Ahoy gebracht, waar ze geteld zullen worden. In Utrecht gaat het om 25 stembureau's die niet coronaproof zijn om daar te tellen. De gemeente Utrecht wijkt met deze stemmen uit naar de Jaarbeurs. Op de locaties worden ook de stemmen die zijn uitgebracht op 15 en 16 maart en de briefstemmers geteld.
Centrale stemopneming
Naast het tellen van de stemmen doen ook 36 gemeenten mee aan een zogenoemde centrale stemopneming. Dit houdt in dat op de dag na de verkiezingen, in dit geval donderdag, de stemmen per kandidaat worden geteld. Hier wordt sinds de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 mee geëxperimenteerd. Doel van een centrale stemopneming is het proces van tellen betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken. De stembiljetten worden, nadat ze per partij zijn geteld, in een verzegelde transportbox onder toezicht van tenminste twee personen naar een centrale locatie gebracht en worden beveiligd opgeslagen.
Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen om mee te doen aan dit experiment en krijgen hiervoor een vergoeding. Bij de vorige verkiezing deden er 72 gemeenten mee, dit jaar dus minder. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt dat mogelijk omdat de gemeenten door het coronavirus al veel andere dingen moesten regelen. De gemeente Utrecht doet juist vanwege corona dit keer wél mee, omdat er bij het tellen op een grote locatie nu meer afstand gehouden kan worden. Naast Utrecht doen onder meer ook Groningen, Amersfoort, Zwolle en Rotterdam mee aan de centrale stemopneming. De stemmen worden onder meer geteld in de Jaarbeurs (Utrecht), Ahoy (Rotterdam) en MartiniPlaza (Groningen). De gemeenten stellen zelf telteams samen die op kandidaatsniveau gaan tellen.
Gemeentelijk stembureau
Elk telteam bestaat uit een aantal leden en een voorzitter. Alle telteams staan onder de verantwoordelijkheid van het gemeentelijk stembureau. Het gemeentelijk stembureau stelt van elk stembureau de uitslag vast. Zij controleren of het tellen goed gegaan is, en zetten de uitslag in het proces-verbaal. Dat is het officiële verslag van het stembureau.
Het tellen van stemmen is openbaar. Mensen mogen komen kijken, maar moeten zich dan wel aan de coronaregels houden.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met Israëlische organisaties via het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Het college van bestuur (CvB) wacht eerst de uitkomsten van Europees onderzoek af naar de naleving van het associatieverdrag met Israël.
19 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg hebben ingestemd met de aankoop van 354 hectare grond in de buurt van industriegebied Chemelot. Limburg wil de grond met de gemeente Sittard-Geleen overnemen van voedingsconcern dsm-firmenich, onder meer voor de bouw van een hoogspanningsstation. Met de aankoop is zo'n 26 miljoen euro gemoeid, waarvan beide overheden de helft betalen.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Statushouders krijgen geen voorrang meer bij het huren van een sociale huurwoning, zo wil het demissionaire kabinet. De ministerraad keurde vrijdag dit wetsvoorstel van woonminister Mona Keijzer goed, waarna het nu voor advies naar de Raad van State gaat.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet hoopt dat Spanje zich bewust is van de "grote verantwoordelijkheid" die het draagt om in te stemmen met een hogere NAVO-norm en de top in Den Haag te laten slagen. Spanje heeft zich als enige voluit tegen een nieuwe afspraak over veel hogere defensiebudgetten gekeerd. Met die nieuwe bestedingsnorm staat of valt volgens NAVO-diplomaten de top van komende week.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het intensiveren van de hulp aan Oekraïne is een speerpunt voor het kabinet op de komende NAVO-top, maar demissionair minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht geen groot nieuw totaalpakket. Wel zullen individuele landen aanvullende steun aankondigen, zei hij vrijdag op een persconferentie. Ook Nederland zal dan nieuwe hulp bekendmaken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hugo de Jonge wordt definitief commissaris van de Koning in Zeeland. De ministerraad heeft hiermee ingestemd. De Provinciale Staten van Zeeland droegen de 47-jarige CDA'er begin deze maand na een sollicitatieprocedure voor als commissaris voor de komende zes jaar.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal alleen naar het World Forum en Huis ten Bosch gaan tijdens zijn bezoek aan Nederland voor de NAVO-top. Dat zei demissionair premier Dick Schoof op een persconferentie over de NAVO-top van volgende week.
1 uur geleden