
Uitgebrachte stemmen naar grote locaties voor coronaproof tellen
ROTTERDAM/UTRECHT/DEN HAAG (ANP) - Een aantal gemeenten gaat dit jaar de stemmen tellen op een grote locatie, omdat daarbij op niet alle stembureau's genoeg afstand gehouden kan worden als woensdag na 21.00 uur de stembussen zijn gesloten. Vanwege corona moet er om veilig te kunnen tellen minimaal 60 vierkante meter beschikbaar zijn, zo meldt onder meer de gemeente Den Haag.
In Den Haag gaat het om ruim honderd te kleine locaties. De telling van de stemmen die in die lokalen zijn uitgebracht wordt gedaan bij de Fokker Terminal (Binckhorst), het World Forum (Scheveningen), Sportcampus Zuiderpark (Escamp) of het GIA Trade & Exhibition Center (Kerketuinen).
In Rotterdam ontbreekt in zo'n honderd stembureau's de vereiste ruimte. De stembussen worden daarom onder begeleiding naar Ahoy gebracht, waar ze geteld zullen worden. In Utrecht gaat het om 25 stembureau's die niet coronaproof zijn om daar te tellen. De gemeente Utrecht wijkt met deze stemmen uit naar de Jaarbeurs. Op de locaties worden ook de stemmen die zijn uitgebracht op 15 en 16 maart en de briefstemmers geteld.
Centrale stemopneming
Naast het tellen van de stemmen doen ook 36 gemeenten mee aan een zogenoemde centrale stemopneming. Dit houdt in dat op de dag na de verkiezingen, in dit geval donderdag, de stemmen per kandidaat worden geteld. Hier wordt sinds de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 mee geëxperimenteerd. Doel van een centrale stemopneming is het proces van tellen betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken. De stembiljetten worden, nadat ze per partij zijn geteld, in een verzegelde transportbox onder toezicht van tenminste twee personen naar een centrale locatie gebracht en worden beveiligd opgeslagen.
Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen om mee te doen aan dit experiment en krijgen hiervoor een vergoeding. Bij de vorige verkiezing deden er 72 gemeenten mee, dit jaar dus minder. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt dat mogelijk omdat de gemeenten door het coronavirus al veel andere dingen moesten regelen. De gemeente Utrecht doet juist vanwege corona dit keer wél mee, omdat er bij het tellen op een grote locatie nu meer afstand gehouden kan worden. Naast Utrecht doen onder meer ook Groningen, Amersfoort, Zwolle en Rotterdam mee aan de centrale stemopneming. De stemmen worden onder meer geteld in de Jaarbeurs (Utrecht), Ahoy (Rotterdam) en MartiniPlaza (Groningen). De gemeenten stellen zelf telteams samen die op kandidaatsniveau gaan tellen.
Gemeentelijk stembureau
Elk telteam bestaat uit een aantal leden en een voorzitter. Alle telteams staan onder de verantwoordelijkheid van het gemeentelijk stembureau. Het gemeentelijk stembureau stelt van elk stembureau de uitslag vast. Zij controleren of het tellen goed gegaan is, en zetten de uitslag in het proces-verbaal. Dat is het officiële verslag van het stembureau.
Het tellen van stemmen is openbaar. Mensen mogen komen kijken, maar moeten zich dan wel aan de coronaregels houden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.
9 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - Water moet als onderwerp hoog op internationale agenda‘s prijken, omdat er nu te weinig aandacht is voor waterproblematiek, zegt koning Willem-Alexander bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. "Tot die tijd zullen wij niet rusten."
14 uur geledenBOXMEER (ANP) - ProRail zou een zerotolerancebeleid moeten hanteren als het gaat om dassen die langs het spoor leven. Dat zegt Friso Derikx, voorzitter van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant. "Dassen worden getolereerd en kleine holen kunnen niet veel kwaad, maar zodra het burchten worden ontstaan er problemen."
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."
17 uur geledenZEVENBERGSCHEN HOEK (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een 33-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk op de A59 bij Sprang-Capelle. Bij dat ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en een man en een vrouw van 46 jaar oud.
17 uur geleden