Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitgebrachte stemmen naar grote locaties voor coronaproof tellen

Uitgebrachte stemmen naar grote locaties voor coronaproof tellen

ROTTERDAM/UTRECHT/DEN HAAG (ANP) - Een aantal gemeenten gaat dit jaar de stemmen tellen op een grote locatie, omdat daarbij op niet alle stembureau's genoeg afstand gehouden kan worden als woensdag na 21.00 uur de stembussen zijn gesloten. Vanwege corona moet er om veilig te kunnen tellen minimaal 60 vierkante meter beschikbaar zijn, zo meldt onder meer de gemeente Den Haag.

In Den Haag gaat het om ruim honderd te kleine locaties. De telling van de stemmen die in die lokalen zijn uitgebracht wordt gedaan bij de Fokker Terminal (Binckhorst), het World Forum (Scheveningen), Sportcampus Zuiderpark (Escamp) of het GIA Trade & Exhibition Center (Kerketuinen).

In Rotterdam ontbreekt in zo'n honderd stembureau's de vereiste ruimte. De stembussen worden daarom onder begeleiding naar Ahoy gebracht, waar ze geteld zullen worden. In Utrecht gaat het om 25 stembureau's die niet coronaproof zijn om daar te tellen. De gemeente Utrecht wijkt met deze stemmen uit naar de Jaarbeurs. Op de locaties worden ook de stemmen die zijn uitgebracht op 15 en 16 maart en de briefstemmers geteld.

Centrale stemopneming

Naast het tellen van de stemmen doen ook 36 gemeenten mee aan een zogenoemde centrale stemopneming. Dit houdt in dat op de dag na de verkiezingen, in dit geval donderdag, de stemmen per kandidaat worden geteld. Hier wordt sinds de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 mee geëxperimenteerd. Doel van een centrale stemopneming is het proces van tellen betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken. De stembiljetten worden, nadat ze per partij zijn geteld, in een verzegelde transportbox onder toezicht van tenminste twee personen naar een centrale locatie gebracht en worden beveiligd opgeslagen.

Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen om mee te doen aan dit experiment en krijgen hiervoor een vergoeding. Bij de vorige verkiezing deden er 72 gemeenten mee, dit jaar dus minder. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt dat mogelijk omdat de gemeenten door het coronavirus al veel andere dingen moesten regelen. De gemeente Utrecht doet juist vanwege corona dit keer wél mee, omdat er bij het tellen op een grote locatie nu meer afstand gehouden kan worden. Naast Utrecht doen onder meer ook Groningen, Amersfoort, Zwolle en Rotterdam mee aan de centrale stemopneming. De stemmen worden onder meer geteld in de Jaarbeurs (Utrecht), Ahoy (Rotterdam) en MartiniPlaza (Groningen). De gemeenten stellen zelf telteams samen die op kandidaatsniveau gaan tellen.

Gemeentelijk stembureau

Elk telteam bestaat uit een aantal leden en een voorzitter. Alle telteams staan onder de verantwoordelijkheid van het gemeentelijk stembureau. Het gemeentelijk stembureau stelt van elk stembureau de uitslag vast. Zij controleren of het tellen goed gegaan is, en zetten de uitslag in het proces-verbaal. Dat is het officiële verslag van het stembureau.

Het tellen van stemmen is openbaar. Mensen mogen komen kijken, maar moeten zich dan wel aan de coronaregels houden.

Meer uit Binnenland

Hof doet uitspraak in zaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de onder meer van omkoping verdachte Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Dat is bijna vijf jaar nadat de politie bij de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag binnenviel. De Mos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

4 minuten geleden
FlixBus ziet 'Swift-effect', ook pendelbus in trek voor concert

AMSTERDAM (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

7 minuten geleden
Kookadvies verlengd voor Goor, ook waarschuwing voor IJhorst

N i e u w bericht, ook kookadvies voor IJhorst in kop en 2e alinea

2 uur geleden
Honderden vaten met vermoedelijk chemicaliën gevonden in Tilburg

TILBURG (ANP) - De politie heeft in een opslagbox in Tilburg honderden vaten met daarin vermoedelijk chemicaliën aangetroffen. Volgens een politiewoordvoerder werden de vaten gevonden bij een bedrijf dat opslagruimte verhuurt.

8 uur geleden
Yeşilgöz erkent fout met cijfers gestapelde nareis asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft in een debat met de Tweede Kamer toegegeven dat ze ze "per abuis" een verkeerd getal heeft gebruikt toen ze het over gestapelde nareizigers had. In de verkiezingscampagne zei ze dat er jaarlijks duizenden verre familieleden van asielzoekers naar Nederland komen, wat ook wel 'nareis op nareis op nareis' wordt genoemd. "Dat is het verkeerde getal, behorend bij een ander reëel probleem", zei ze tegen een kritische Kamer.

9 uur geleden
Yeşilgöz onder vuur over cijfers 'nareis op nareis' asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz (VVD) is in een debat met de Tweede Kamer flink onder vuur komen te liggen over haar uitspraken over gestapelde gezinshereniging. Vooral de oppositie neemt het haar uiterst kwalijk dat ze onjuiste cijfers heeft gebruikt. De oppositie vindt dat de demissionaire bewindsvrouw op zijn minst haar woorden moet terugnemen en excuses moet maken. PVV, NSC, BBB en haar eigen VVD-fractie zijn milder.

10 uur geleden
Doorzoekingen FIOD in onderzoek naar corruptie en witwassen

DEN HAAG (ANP) - De FIOD heeft donderdag doorzoekingen gedaan op verschillende plaatsen in een onderzoek naar corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte, meldt een woordvoerder van de organisatie. De FIOD wil niet zeggen waar het onderzoek zich op richt. Er is niemand aangehouden.

11 uur geleden