
Uitgaven en inkomsten rijksoverheid vorig jaar bijna in evenwicht
DEN HAAG (ANP) - De rijksoverheid heeft vorig jaar, ondanks extra uitgaven in verband met de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de koopkracht van huishoudens, ongeveer evenveel uitgegeven als er binnenkwam. Er resteerde een miniem begrotingsoverschot van 88 miljoen euro, aldus het financieel jaarverslag dat minister Sigrid Kaag (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Dat uitgaven en inkomsten vorig jaar nagenoeg in evenwicht waren, is eerder te danken aan de krappe arbeidsmarkt dan aan een goede financiële planning. Door het nijpende tekort aan arbeidskrachten kreeg het kabinet in totaal 6,2 miljard euro waar het wel een bestemming voor had, toch niet uitgegeven. Daarnaast vielen de uitgaven in het kader van de coronapandemie lager uit dan gedacht.
Deze zogenoemde onderuitputting op de begroting is een probleem, erkent Kaag, maar niet vanuit financieel oogpunt. "Het baart mij meer zorgen dat we beleidsdoelstellingen niet kunnen halen." De arbeidskrapte "zal niet zo hoog blijven", verwacht zij, maar kan de plannen uit het coalitieakkoord voorlopig nog flink in de weg blijven zitten.
Bruto binnenlands product
Dankzij het kleine begrotingsoverschot en de bovengemiddelde economische groei van 4,5 procent nam de staatsschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) vorig jaar af. De schuldquote kwam uit op 51 procent, tegen ruim 52 procent een jaar eerder.
Dit jaar zal de economie naar verwachting minder uitbundig groeien. Ook door de gestegen rente ziet het plaatje voor de overheidsfinanciën er stukken minder gunstig uit. Niet voor niets besloot het kabinet in de recente voorjaarsnota voor het eerst in jaren weer tot beperkte bezuinigingen.
Verklaarbaar
Eerder deze week bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in het eerste kwartaal zelfs sprake was van een toch wel forse economische krimp van 0,7 procent. Kaag noemt die teruggang "verklaarbaar" en ziet geen reden om meteen het roer om te gooien.
"Ik ben niet van de school dat we direct in paniek moeten raken", aldus Kaag. "Dat zou ook een slecht signaal zijn naar de markten en naar de mensen in het land." In augustus kijkt het kabinet op basis van geactualiseerde groeiverwachtingen of verdere bezuinigingen nodig zijn. Ook naar eventuele lastenverzwaringen of -verschuivingen zal dan worden gekeken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
2 dagen geleden