Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitgaansverbod voor kustbewoners La Palma om gassen lavastroom

Uitgaansverbod voor kustbewoners La Palma om gassen lavastroom

SANTA CRUZ (ANP/RTR/AFP) - Ruim twee maanden na de vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland La Palma heeft een nieuwe lavastroom de oceaan bereikt. Omdat de gassen die daarbij vrijkomen mogelijk giftig zijn, hebben de circa 3000 bewoners van drie kustdorpen de opdracht gekregen binnen te blijven. Het vliegveld is gesloten, waarschijnlijk voor 48 uur. Militairen worden ingezet om de luchtkwaliteit te meten.

De lava bereikte de zee rond het middaguur, waarbij grote rookpluimen de lucht in werden geblazen. Het is de derde lavastroom die het water bereikt, een paar kilometer noordelijker dan de vorige twee.

De bewoners van de drie dorpen kregen vanwege de wind het advies hun ramen en deuren dicht te houden. Inwoners van de hoofdstad Santa Cruz is voor het eerst aangeraden mond- en neusbescherming te dragen door de hoge concentraties fijnstof en zwaveldioxide in de lucht.

Op het Canarische eiland zijn circa 2650 gebouwen verwoest of beschadigd door de lava. Eerder deze maand overleed een 70-jarige man nadat het dak van zijn woning was ingestort. Sinds de uitbarsting zijn duizenden mensen geëvacueerd. De schade wordt geschat op bijna 900 miljoen euro.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Sky: rapport over 'partygate' komt toch al binnen enkele dagen

LONDEN (ANP) - De presentatie van een officieel onderzoek naar overtredingen van coronaregels op feesten en bijeenkomsten met Brits overheidspersoneel loopt toch geen vertraging op, meldt Sky News dinsdag. Het rapport zal "binnen enkele dagen verschijnen". Eerder op de dag had de zender nog bericht dat een lopend politieonderzoek naar mogelijke misstanden spoedige publicatie van het rapport verhindert.

5 uur geleden
Kennedy Jr. verontschuldigt zich voor opmerkingen over Anne Frank

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse schrijver en milieuactivist Robert Kennedy Jr heeft zich dinsdag op Twitter verontschuldigd voor controversiële opmerkingen die hij onlangs maakte over Anne Frank. Kennedy, een zoon van oud-minister van Justitie Robert F. Kennedy ('RFK') en een neef van president John F. Kennedy ('JFK'), deed zijn uitlatingen tijdens een betoging tegen verplichte vaccinatie in Washington.

5 uur geleden
Ook na tweede ronde geen nieuwe president voor Italië

ROME (ANP/DPA) - De tweede stemronde voor de Italiaanse presidentsverkiezingen heeft ook geen winnaar opgeleverd. De afgevaardigden van de regeringspartijen stemden dinsdag, net als op maandag tijdens de eerste ronde, blanco.

8 uur geleden
Macron wil opheldering over Poetins intenties rond Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron wil vrijdagmorgen in een telefoongesprek met Vladimir Poetin opheldering vragen over de intenties van de Russische president met Oekraïne.

10 uur geleden
Nieuwe sancties tegen Rusland in voorbereiding

LONDEN/MOSKOU (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Westerse leiders hebben dinsdag overlegd over nieuwe sancties tegen Rusland als dat buurland Oekraïne binnenvalt. De Britse premier Boris Johnson zei na afloop dat de sancties "zwaarder dan ooit" zullen zijn. Een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger zei dat onder meer de export van hightech naar Rusland zal worden beperkt.

13 uur geleden
Studie: optelsom vaccinatie en infectie leidt tot superimmuniteit

PORTLAND (ANP) - Mensen die een keer besmet zijn geraakt met het coronavirus én ertegen zijn gevaccineerd, hebben volgens Amerikaanse onderzoekers een "extreem hoge" afweerreactie tegen het virus. De wetenschappers van de universiteit van Oregon melden dat de volgorde niet uitmaakt. Ze zagen hetzelfde effect bij mensen die eerst waren gevaccineerd en desondanks besmet raakten met het coronavirus, als bij mensen die eerst een infectie doormaakten en zich later lieten vaccineren.

14 uur geleden
Sky: rapport over 'partygate' Britse overheid komt later

LONDEN (ANP) - De presentatie van een officieel onderzoek naar overtredingen van coronaregels op feesten en bijeenkomsten met Brits overheidspersoneel loopt vertraging op. Dat komt doordat de politie nu ook een onderzoek heeft ingesteld naar mogelijke misstanden, bericht Sky News.

15 uur geleden