
Uitermark roept gemeenteambtenaren op 'voorbij regels te denken'
DEN HAAG (ANP) - "Denk voorbij de regel en stel de mens weer centraal" Die oproep deed minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) aan gemeenteambtenaren op een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Nieuwegein. "Eerst de mens, dan de regel en dan pas de organisatie. En zoek actief naar de ruimte om bij jullie werk steeds het goede te doen."
In Uitermarks oproep klinkt een van de lessen van de toeslagenaffaire door, waarbij overheidsinstanties de regels onnodig streng interpreteerden. De Belastingdienst hanteerde een 'alles-of-niets benadering' en werd daarin gesteund door de Raad van State, kwam uit een parlementaire enquête. Gemeenten speelden volgens het enquêterapport niet of nauwelijks een rol. Wel kwamen gemeenten enkele jaren geleden in opspraak omdat mensen een deel van hun bijstandsuitkering moesten terugbetalen als ze boodschappen van anderen kregen. Dat deden ze omdat het volgens de wet moest, maar volgens het vorige kabinet waren uitzonderingen ook mogelijk.
Uitermark belooft op haar beurt "onevenredig harde effecten van wetten, beleid en regels op mensen" aan te pakken. "En daar heb ik ook uw hulp wel bij nodig", zei ze tegen de gemeenteambtenaren. Eerder op de dag ging het in de Tweede Kamer nog over een fout van de landelijke overheid, waardoor duizenden mensen onder het bestaansminimum zijn gekomen. Omdat de Belastingdienst haar IT-systemen niet direct kan aanpassen, helpen gemeenten de komende jaren om de getroffen huishoudens geld te geven.
"In het eerste kwartaal van dit jaar plaatsten gemeenten meer dan 13.000 vacatures, en dat is een historisch hoog aantal", aldus Uitermark. Ze zei dat de landelijke overheid waar mogelijk helpt om personeel voor gemeenten te vinden. "Maar meer mensen en meer middelen is niet de oplossing. We moeten als overheid ook keuzes maken."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden