
Uitermark: herdenking beschermen tegen demonstratie 'ingewikkeld'
DEN HAAG (ANP) - Herdenkingen beschermen tegen verstoringen door demonstraties is een "ingewikkelde puzzel", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) in een debat over het demonstratierecht. In de Kamer gaan stemmen op om bijvoorbeeld strenger op te treden tegen demonstraties rond 4 mei-herdenkingen, maar daar gaat de minister niet direct in mee.
Zo kunnen burgemeesters al zwaardere eisen stellen aan demonstraties bij herdenkingsplekken, zei Uitermark. Het idee om herdenkingen voor sommige demonstraties te laten gaan, roept bij haar de vraag op: "Wie bepaalt dan of iets een herdenking is?" Ze vermoedt dat iemand met die macht demonstraties kan uitkiezen op basis van hun inhoud, terwijl alle demonstraties voor de wet gelijk zouden moeten zijn.
Uitermark wil met burgemeesters in gesprek om te kijken of richtlijnen over demonstraties moeten worden aangescherpt. De minister wil kijken "hoe we de waardigheid en stilte van een herdenking meer gewicht kunnen toekennen", zei ze. Tegelijkertijd vindt er nog onderzoek plaats naar het demonstratierecht in Nederland, en Uitermark wil de uitslag afwachten voordat ze voor een eventuele wetswijziging kiest.
DENK: Suikerfeest ook herdenking
"Ik zie ook de pijn die het bij mensen kan veroorzaken als het samenzijn, waarbij men in waardigheid en rust wil herdenken, wordt verstoord", aldus Uitermark. De opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam van vorig jaar kwam ter sprake, waarbij een overlevende van de Holocaust met zijn achterkleindochter zou zijn uitgescholden. "Zo'n situatie roept afkeer op, ook bij mij", zegt Uitermark.
Het Suikerfeest is ook een herdenking, zei Denk-Kamerlid Ismail el Abassi, "waarbij we het vasten herdenken". El Abassi wilde weten of die gelegenheid volgens de minister bescherming verdient. "Dit is de eerste keer dat iemand Suikerfeest naar mij toe een herdenking noemt", antwoordde Uitermark. Het voorbeeld laat volgens haar zien dat er goed moet worden nagedacht over het begrip 'herdenking' voordat het een plek in de wet krijgt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De jongeren die donderdagavond in Scheveningen rellen veroorzaakten mogen daarmee niet wegkomen, vindt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie). Ze reageerde bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland als eerste bewindspersoon op de rellen: "Deze gasten moeten weten dat ze niet onaantastbaar zijn, want dit kan niet."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.
18 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
22 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 dag geleden