Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uiterlijk 6 oktober uitspraak in kort geding over coronapas

Uiterlijk 6 oktober uitspraak in kort geding over coronapas

DEN HAAG (ANP) - De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag doet uiterlijk woensdag 6 oktober uitspraak in het kort geding tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs. De rechter zei na afloop van de fors uitgelopen zitting dat ze veel moet afwegen.

Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voerde, eist dat de invoering van de coronatoegangspas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure.

Maes: "Heel veel mensen die niet gevaccineerd zijn voelen zich, net als wij, enorm gediscrimineerd en worden weggezet als tweederangs burgers", opende Maes zijn pleidooi. "We zitten in de staart van de coronacrisis, de crisis is eigenlijk al voorbij. Na anderhalf jaar coronamaatregelen waarvan de meeste niet of nauwelijks iets positiefs hebben bijgedragen aan het oplossen van de pandemie, heeft het demissionaire kabinet het laatste monster gebaard: de coronapas, inmiddels ook al omgedoopt tot de apartheidspas."

Verplichte vaccinatie

De advocaat uit Breda vindt de controles op QR-codes in onder meer cafés en restaurants "onwettig, strafbaar en discriminerend". Maar van verboden discriminatie of verplichte vaccinatie is helemaal geen sprake, benadrukte de landsadvocaat: "Iedereen kan zich laten vaccineren of een test afleggen".

De overheid heeft voor de invoering van het coronatoegangsbewijs gekozen om afscheid te kunnen nemen van de verplichte 1,5 meter afstand. Op veel plekken is het houden van afstand lastig of onmogelijk, betoogde de landsadvocaat. Daarom is ervoor gekozen om in eet- en drinkgelegenheden, in bioscopen, theaters en concertzalen en op evenementen de afstandsregel los te laten en met een coronatoegangsbewijs te werken om eventueel besmettingsgevaar te voorkomen.

Groen vinkje

Met een coronatoegangsbewijs kan iedereen vanaf 13 jaar aantonen maximaal 24 uur geleden negatief te zijn getest op het coronavirus, van Covid-19 hersteld te zijn of hiertegen volledig te zijn gevaccineerd. Het testen is gratis.

"In de coronapandemie moet de regering afwegingen maken die niet gemakkelijk zijn", aldus de landsadvocaat. "Met deze afweging kan men het oneens zijn." Ze benadrukte dat door het coronatoegangsbewijs een aantal sectoren weer open kunnen en dat een groen vinkje in de app een andere beperking van grondrechten, namelijk het houden van 1,5 meter afstand, laat vervallen.

Maes ging inhoudelijk nauwelijks meer in op de argumenten van de overheid. "Wij leven in een totaal andere wereld", concludeerde hij.

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

14 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

23 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

3 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden