Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uiterlijk 6 oktober uitspraak in kort geding over coronapas

Uiterlijk 6 oktober uitspraak in kort geding over coronapas

DEN HAAG (ANP) - De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag doet uiterlijk woensdag 6 oktober uitspraak in het kort geding tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs. De rechter zei na afloop van de fors uitgelopen zitting dat ze veel moet afwegen.

Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voerde, eist dat de invoering van de coronatoegangspas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure.

Maes: "Heel veel mensen die niet gevaccineerd zijn voelen zich, net als wij, enorm gediscrimineerd en worden weggezet als tweederangs burgers", opende Maes zijn pleidooi. "We zitten in de staart van de coronacrisis, de crisis is eigenlijk al voorbij. Na anderhalf jaar coronamaatregelen waarvan de meeste niet of nauwelijks iets positiefs hebben bijgedragen aan het oplossen van de pandemie, heeft het demissionaire kabinet het laatste monster gebaard: de coronapas, inmiddels ook al omgedoopt tot de apartheidspas."

Verplichte vaccinatie

De advocaat uit Breda vindt de controles op QR-codes in onder meer cafés en restaurants "onwettig, strafbaar en discriminerend". Maar van verboden discriminatie of verplichte vaccinatie is helemaal geen sprake, benadrukte de landsadvocaat: "Iedereen kan zich laten vaccineren of een test afleggen".

De overheid heeft voor de invoering van het coronatoegangsbewijs gekozen om afscheid te kunnen nemen van de verplichte 1,5 meter afstand. Op veel plekken is het houden van afstand lastig of onmogelijk, betoogde de landsadvocaat. Daarom is ervoor gekozen om in eet- en drinkgelegenheden, in bioscopen, theaters en concertzalen en op evenementen de afstandsregel los te laten en met een coronatoegangsbewijs te werken om eventueel besmettingsgevaar te voorkomen.

Groen vinkje

Met een coronatoegangsbewijs kan iedereen vanaf 13 jaar aantonen maximaal 24 uur geleden negatief te zijn getest op het coronavirus, van Covid-19 hersteld te zijn of hiertegen volledig te zijn gevaccineerd. Het testen is gratis.

"In de coronapandemie moet de regering afwegingen maken die niet gemakkelijk zijn", aldus de landsadvocaat. "Met deze afweging kan men het oneens zijn." Ze benadrukte dat door het coronatoegangsbewijs een aantal sectoren weer open kunnen en dat een groen vinkje in de app een andere beperking van grondrechten, namelijk het houden van 1,5 meter afstand, laat vervallen.

Maes ging inhoudelijk nauwelijks meer in op de argumenten van de overheid. "Wij leven in een totaal andere wereld", concludeerde hij.

Meer uit Binnenland

Reuters: Brussel akkoord met staatssteun voor kernreactor Petten

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt binnenkort goedkeuring van Brussel voor het financieren van de nieuwe PALLAS-kernreactor in Petten. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de staatssteun onder voorwaarden op een akkoord van de Europese Commissie kan rekenen.

1 uur geleden
Bloemen uitvaart Wieteke van Dort naar Indisch Monument

DEN HAAG (ANP) - De bloemen die donderdag voor de uitvaart van actrice en zangeres Wieteke van Dort in de Haagse Kloosterkerk lagen, zijn overgebracht naar het Indisch Monument in de stad. Dat was een "uitdrukkelijke wens" van Van Dort, zegt uitvaartondernemer Jan Willem Engelen. Het monument ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werden van de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië, lag de actrice "na aan het hart".

2 uur geleden
Syriër vrijgesproken van deelname aan terroristische organisatie

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof heeft donderdag een Syriër vrijgesproken van leidinggeven en deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie had eerder twaalf jaar cel geëist tegen de man, omdat hij een belangrijke rol zou hebben gespeeld binnen de jihadistische strijdgroep Ahrar al-Sham. Vorig jaar april werd de man veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een voorwaardelijk, waarna het OM in hoger beroep ging. Het hof vernietigde dat vonnis donderdag, bevestigt zijn advocaat Frederieke Dölle (Prakken d'Oliveira).

3 uur geleden
120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein, meer dan verwacht

NIEUWEGEIN (ANP) - In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

4 uur geleden
Reisbureau: Nederlanders weg uit nationaal park Canada om branden

ASPER (ANP) - Zo'n driehonderd Nederlanders die in Canada zijn met het reisbureau Doets Reizen hebben Jasper National Park moeten verlaten, meldt eigenaresse van de organisatie Elske Doets. In het park in de Canadese Rocky Mountains woeden bosbranden. De Nederlandse toeristen zijn volgens Doets veilig.

4 uur geleden
Nederland moet grutto beter beschermen van Europese Commissie

BRUSSEL (ANP) - Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

5 uur geleden
Zeehondenredders kijken positief terug op eerste proef

PIETERBUREN (ANP) - De redders van het Seal Response Team kijken positief terug op hun eerste reddingsproef. In mei ging het team voor het eerst op pad om zeehonden te redden, zo werd destijds bekendgemaakt. Dat was leerzaam, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een zeehond te redden, blikt Emmy Venema van het reddingsteam op de eerste proef terug.

5 uur geleden