Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitbater hoge snelheidstreinen Japan schrapt duizenden banen

Uitbater hoge snelheidstreinen Japan schrapt duizenden banen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - East Japan Railway, de uitbater van treinen rond de Japanse hoofdstad Tokio en hogesnelheidstreinen naar het noorden van het land, gaat duizenden banen schrappen. Vanwege de coronapandemie en de vergrijzing in Japan is er minder vraag naar de treindiensten.

De supersnelle Shinkansen-treinen in Japan worden ook wel kogeltreinen genoemd. Volgens een woordvoerder zal ongeveer 10 procent van het personeelsbestand bij de spooractiviteiten verdwijnen, wat neerkomt op circa 4000 arbeidsplaatsen. Het bedrijf gaat bijvoorbeeld banen die vrijkomen door pensionering niet meer invullen en gaat minder gebruikmaken van mensen die werken in treinen.

Door het thuiswerken tijdens corona maakten minder mensen gebruik van de trein in Japan. Daar komt nog de krimpende bevolking en de vergrijzing bovenop. De omzet van de treinactiviteiten van East Japan Railway is dan ook aan het dalen. De onderneming is bezig zich te richten op andere activiteiten om te groeien, waaronder retail.

De Shinkansen-treinen staan wereldwijd bekend om hun stiptheid en kunnen snelheden van honderden kilometers per uur behalen. De trein is een zeer belangrijk vervoermiddel in het dichtbevolkte Japan, dat bijna 126 miljoen inwoners heeft, waarvan er circa 14 miljoen in Tokio wonen.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

3 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

3 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

4 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

5 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

6 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

6 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

6 uur geleden