Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UEFA wacht op garanties van twaalf gastlanden EK

UEFA wacht op garanties van twaalf gastlanden EK

ZEIST (ANP) - De Europese voetbalbond UEFA wil uiterlijk woensdag van de twaalf gastlanden van het EK horen hoeveel toeschouwers ze komende zomer naar verwachting kunnen ontvangen. Landen die de UEFA niet kunnen garanderen dat er fans naar binnen mogen in hun EK-stadion, dreigen te worden geschrapt als gastland. De KNVB is ervan overtuigd dat bij de vier wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam op een veilige en verantwoorde manier publiek kan worden ontvangen.

De KNVB voerde de afgelopen dagen overleg met het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam. Woensdag wordt duidelijk op hoeveel toeschouwers die partijen inzetten. De bond moet daarnaast een back-upscenario indienen, voor het geval de coronasituatie in Nederland in de laatste weken voor het EK flink verandert.

"De absolute ondergrens is de situatie zoals we die in september hadden, met toeschouwers op 1,5 meter van elkaar", zei toernooidirecteur Gijs de Jong eerder al. "Toen konden er zo'n 15.000 mensen in het stadion. Dat moet komende zomer ook makkelijk kunnen op een goede manier. Daarvoor zoeken we naar een innovatief en creatief scenario. Want liever ontvangen we nog meer toeschouwers, 20.000 of 30.000. We zijn ambitieus, maar ook realistisch." Eric Gudde, de directeur betaald voetbal van de KNVB, zet ondanks het dagelijks stijgende aantal coronagevallen in Nederland ook hoog in. "Ik hoop op een stadion dat voor twee derde, of driekwart, gevuld is."

Complexe situatie

Met gebruik van sneltests en de CoronaCheck-app denkt de KNVB op een verantwoorde manier voor een goedgevuld stadion te kunnen zorgen bij de drie groepswedstrijden van Oranje op het EK tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. De ArenA huisvest ook één duel uit de achtste finales. Vorige week werd in het kader van de Fieldlab-experimenten een proef gehouden met 5000 fans bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland. De resultaten daarvan laten op zich wachten en kunnen dus niet worden meegenomen in het plan dat volgende week naar de UEFA gaat.

Het idee van de UEFA om ter ere van de 60e verjaardag van het EK het toernooi verspreid over Europa te spelen, leidt in coronatijd tot een bijzonder complexe situatie. Niet alle gastlanden lijken komende week de vereiste garantie te kunnen geven. Vooralsnog heeft alleen Denemarken duidelijk gemaakt hoeveel fans in Kopenhagen welkom zijn: minimaal 11.000. De Deense overheid benadrukte in een verklaring wel dat het Parken-stadion gesloten blijft als het coronavirus weer oplaait. Engeland, dat in Londen de halve finales en de finale van het EK huisvest, heeft al aangegeven best meer wedstrijden te kunnen organiseren als er landen afvallen.

Meer uit Voetbal

Duitsland en Italië voor op Engeland in strijd om extra CL-ticket

DEN HAAG (ANP/RTR) - Italië en Duitsland lijken de twee extra Champions League-plekken voor volgend seizoen te bemachtigen. Tot woensdag lag de strijd om de tweede plek op de coëfficiëntenlijst van dit seizoen van de UEFA nog open, maar door de uitschakeling van zowel Manchester City als Arsenal heeft Duitsland een duidelijke voorsprong genomen op Engeland. Italië is met afstand de nummer 1 op de lijst.

5 uur geleden
PSV gaat samenwerking aan met Adelaide United uit Australië

EINDHOVEN (ANP) - PSV gaat samenwerken met de Australische voetclub Adelaide United FC. Het is onder meer de bedoeling dat jonge spelers van de nummer 8 van de A-League komen meetrainen in Eindhoven en misschien zelfs spelen. Verder willen de twee clubs "op en buiten het veld" kennis uitwisselen, meldt PSV op de website.

9 uur geleden
Clubicoon De Rossi ook volgend seizoen trainer AS Roma

ROME (ANP) - Clubicoon Daniele De Rossi blijft ook komend seizoen de trainer van AS Roma. Dit hebben clubeigenaren Dan en Ryan Friedkin besloten na de goede prestaties van de Romeinen sinds januari, toen de oud-voetballer het als coach overnam van de Portugees José Mourinho. Roma is sindsdien gestegen van de negende naar de vijfde plaats.

9 uur geleden
Trainer Guardiola verwijt 'uitmuntend' City niets na CL-exit

MANCHESTER (ANP/RTR) - Manchester City-trainer Pep Guardiola verwijt zichzelf en zijn ploeg niets na de Champions League-uitschakeling tegen Real Madrid. "We speelden uitmuntend op alle vlakken, zowel verdedigend als aanvallend. En eigenlijk ook op het gebied van passie en eigenlijk al het andere. Helaas konden we niet winnen, dus dat is wat het is", zei de Spanjaard na de nederlaag via strafschoppen (4-3) in de kwartfinales.

12 uur geleden
Real-keeper Loenin blijft bescheiden na keren twee penalty's

MANCHESTER (ANP/RTR) - Real Madrid-doelman Andriy Loenin bleef bescheiden na zijn doorslaggevende rol in de gewonnen strafschoppenserie tegen Manchester City in de kwartfinales van de Champions League. De 25-jarige Oekraïner stopte de penalty's van Bernardo Silva en Mateo Kovacic, maar zei dat met name bij het keren van de inzet van Silva een flinke dosis geluk kwam kijken.

12 uur geleden
Real schakelt titelhouder Manchester City uit na strafschoppen

MANCHESTER (ANP) - Manchester City gaat de Champions League niet voor het tweede jaar op rij winnen. De titelhouder verloor in de kwartfinale na strafschoppen (4-3) van Real Madrid. Na reguliere speeltijd en verlenging was de stand 1-1. Het eerste duel in Spanje eindigde vorige week in een spectaculaire 3-3. Bernardo Silva en Mateo Kovacic misten in de strafschoppenserie namens Manchester City. Luka Modric was de enige speler van Real die faalde.

19 uur geleden
Bayern München houdt Arsenal uit halve finales Champions League

MÜNCHEN (ANP) - Bayern München heeft voor het eerst sinds het winnen van de Champions League in 2020 weer de halve finales bereikt. De Duitse recordkampioen met Matthijs de Ligt versloeg Arsenal met 1-0 in de Allianz Arena in München. De zege was genoeg na het gelijkspel (2-2) een week eerder in Londen.

21 uur geleden