Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UEFA: problemen rond racisme zit in onze samenlevingen

UEFA: problemen rond racisme zit in onze samenlevingen

AMSTERDAM (ANP) - De voetbalwereld kan de problemen rond racisme en discriminatie in stadions niet alleen oplossen. Een grote taak daarbij is weggelegd voor overheden en andere instanties, zei Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA tijdens het jaarlijkse congres van de Europese voetbalbond, dit jaar in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

"Velen van ons zijn er ziek van wat we dit seizoen in een aantal Europese stadions hebben gezien", aldus Ceferin. "Het probleem ligt niet op het voetbalveld, waar de diversiteit groter is dan in elke andere sport en waarschijnlijk ook elk ander onderdeel van de samenleving. Het probleem zit in onze samenlevingen. Dit moet stoppen. Dingen moeten veranderen."

Donkere spelers in Europese clubcompetities hebben dit seizoen geregeld te maken met racisme. De racistische bejegening van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door aanhangers van FC Den Bosch ging in november de hele wereld over. Het kabinet in Nederland stelt de komende drie jaar 14 miljoen euro beschikbaar om racisme en discriminatie in de voetbalsport aan te pakken. Ministers Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) presenteerden een maand geleden samen met KNVB-directeuren Eric Gudde (betaald voetbal) en Jan Dirk van der Zee (amateurvoetbal) het aanvalsplan 'Ons voetbal is van iedereen'.

Ook in andere landen, waaronder Engeland, Italië en Portugal, was dit seizoen sprake van racisme. "In de laatste drie seizoenen hebben de disciplinaire organen van de UEFA 73 stadionverboden opgelegd en zijn 39 wedstrijden achter gesloten deuren gespeeld als gevolg van discriminatie. Dat laat zien dat we er alles aan doen wat momenteel in onze macht zit. Maar het laat ook zien dat het een serieus probleem is", aldus Ceferin. "We moeten beginnen met het toepassen van de regels die we al hebben. Dat zou een goed uitgangspunt zijn. Voetbal is vooral een viering van het leven, de gemeenschap en eenheid."

Meer uit Voetbal

KNVB rekent bij EK op 40.000 Oranjefans per groepsduel

ZEIST (ANP) - De KNVB gaat ervan uit dat bij het komende EK in Duitsland per groepswedstrijd zo'n 40.000 Oranjefans naar de speelstad afreizen. Van die groep hebben 15.000 mensen een kaartje voor de wedstrijd, meldde de voetbalbond tijdens een mediabijeenkomst.

11 minuten geleden
KNVB-arts positief over EK-deelname geblesseerde De Jong

ZEIST (ANP) - De KNVB heeft goede hoop dat Frenkie de Jong op tijd fit is voor het Europees kampioenschap. "Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat hij het niet zou halen", vertelde Edwin Goedhart, manager medische zaken van de voetbalbond tijdens een mediabijeenkomst in Zeist.

31 minuten geleden
Geschorste Kroes keert als technisch directeur terug bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Alex Kroes keert als technisch directeur terug bij Ajax. Hij is met de raad van commissarissen van de Amsterdamse club overeengekomen dat hij terugtreedt als algemeen directeur. In die functie werd hij begin deze maand geschorst.

38 minuten geleden
Courtois staat na zware knieblessure voor rentree bij Real Madrid

MADRID (ANP) - Thibaut Courtois staat voor een rentree bij Real Madrid. Volgens trainer Carlo Ancelotti kan de Belgische doelman volgende week zaterdag tijdens een competitieduel met Cádiz zijn rentree maken.

1 uur geleden
FC Barcelona bevestigt langer aanblijven 'ambitieuze' coach Xavi

BARCELONA (ANP) - Xavi blijft toch hoofdtrainer van FC Barcelona. Voorzitter Joan Laporta heeft op een persconferentie bevestigd dat de oefenmeester zijn tot medio 2025 lopende contract wil uitdienen. Veel Spaanse media wisten woensdagavond laat al dat de oud-middenvelder door de leiding van de Catalaanse club op andere gedachten is gebracht.

1 uur geleden
FC Barcelona was 'unaniem' in wens Xavi aan te houden als coach

BARCELONA (ANP/DPA/RTR) - Het bestuur van FC Barcelona was "unaniem" in de overtuiging om Xavi over te halen toch nog een jaar door te gaan als trainer. Dat zei vicevoorzitter Rafa Yuste woensdagavond laat na gesprekken bij voorzitter Joan Laporta thuis, waar het nieuws uiteindelijk rondkwam. "Xavi heeft er veel zin in. We zijn ervan overtuigd dat we grootste dingen kunnen bereiken", aldus Yuste.

6 uur geleden
Aanvoerder Van Dijk denkt dat Slot 'een Liverpool-coach kan zijn'

LIVERPOOL (ANP) - Verdediger Virgil van Dijk ziet in Arne Slot wel een trainer voor Liverpool. "Ik denk dat Arne misschien wel een van de betere Nederlandse coaches is op dit moment. Met zijn manier van spelen en filosofie kan hij een Liverpool-coach zijn", zei de 32-jarige aanvoerder van de 'Reds' en Oranje voor de camera van Viaplay.

7 uur geleden