Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uber wil dat Brussel niet te veel te morrelt aan flexcontracten

Uber wil dat Brussel niet te veel te morrelt aan flexcontracten

BRUSSEL (ANP/RTR) - Technologiebedrijf Uber zorgt met zijn zzp-contracten voor taxi-chauffeurs voor banen, maar daarvoor is flexibiliteit wel noodzakelijk. Dat stelt Uber-topman Dara Khosrowshahi die de Europese Commissie oproept niet te veel aan de regels te schaven om werknemers beter te beschermen. Brussel denkt na over nieuwe regels en vraagt het werkveld om ideeën.

Volgens de Uber-topman moeten werknemers wel flexibiliteit en controle hebben over waar en wanneer ze willen werken. Eventuele veranderingen daarin moeten gelden voor de hele sector en niet slechts voor één bedrijf. De Uber-topman gelooft dat een nieuwe aanpak mogelijk is waarbij betere bescherming en andere voordelen niet ten koste gaan van onder andere de flexibiliteit. In Nederland heeft Uber ruim 4000 chauffeurs.

Uber wordt al langer bekritiseerd voor de zzp-contracten waar het mee werkt. Daarmee hebben werknemers geen recht op bijvoorbeeld een minimumloon, betaalde vakantiedagen en rustpauzes. Eind dit jaar wil de EU nieuwe regels over de rechten van flexwerkers opstellen. Later deze maand raadpleegt Brussel werknemers en werkgeversvertegenwoordigers over de rechten van flexibele arbeidskrachten.

Meerdere rechtszaken

Wereldwijd heeft Uber al meerdere rechtszaken over zijn bedrijfsmodel gevoerd met wisselend succes. In de Amerikaanse staat Californië trok Uber vorig jaar aan het langste eind toen het bedrijfsmodel met contractanten werd aangevochten. Op 19 februari doet het Britse Hooggerechtshof uitspraak in een zaak over de rechten van werknemers.

De Europese Commissie wil eerst feedback over de vraag of een wet nodig is om de arbeidsomstandigheden van flexwerkers te verbeteren, gevolgd door een tweede raadpleging over de inhoud van de wet. Gekeken wordt onder meer naar de onzekere arbeidsomstandigheden, transparantie en voorspelbaarheid van contractuele regelingen, gezondheids- en veiligheidsproblemen en adequate toegang tot sociale bescherming, meldt Brussel.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

5 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

10 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden