Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twitterruzie Rutte en Sloveense premier om aanval op D66'er

Twitterruzie Rutte en Sloveense premier om aanval op D66'er

DEN HAAG/BRUSSEL/LJUBLJANA (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte is fors in aanvaring gekomen met zijn Sloveense collega Janez Janša. Rutte liet donderdag een "totaal ongepaste en smakeloze tweet" van Janša over Nederlandse Europarlementariërs niet over zijn kant gaan en ontbood de Sloveense ambassadeur. Janša vuurde vervolgens terug op Twitter.

"Verdoe je tijd niet met ambassadeurs en de persvrijheid in Slovenië", antwoordde Janša op de tweet waarin Rutte zijn hart had gelucht. De Sloveense premier verwees opnieuw naar de moord op Peter R. de Vries, die zijn regering al vaker aanhaalde om aan te tonen dat Nederland zich beter op zijn eigen sores kan richten. "Bescherm liever je journalisten tegen omkomen op straat, samen met Europarlementariër Sophie in 't Veld."

De twee regeringsleiders botsten nadat Janša onder meer een tweet had gedeeld van iemand anders waarin D66'er In 't Veld voor "marionet van George Soros" wordt uitgemaakt. Janša beschouwt de rijke filantroop Soros, die bekendstaat om zijn donaties aan progressieve pro-EU-projecten, als grote aanjager van een linkse samenzwering. Vroegere en huidige Europarlementariërs van PvdA, GroenLinks en VVD en wijlen VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zouden ook in Soros' zak zitten.

Zelfde fractie

In 't Veld is bekend pleitbezorger van nauwe Europese samenwerking. Janša ruziede al vaker met de liberale Europarlementariër. Maar de Sloveense premier keert zich opnieuw tegen de Nederlandse nu zij een delegatie leidt van Europarlementariërs op inspectie in Slovenië. Ze komen nagaan of de Sloveense rechtsstaat onder Janša inderdaad afglijdt. De premier ziet er ongewenste bemoeienis in van een linkse kliek die erop uit is hem beentje te lichten.

D66 en de VVD van Mark Rutte zitten in dezelfde fractie in het Europees Parlement. Janša en geestverwanten als de Hongaarse premier Viktor Orbán kiezen Nederland, Rutte en Eurocommissaris Frans Timmermans vaker als mikpunt.

Voorzitter EU

De Sloveense regering is dit halfjaar voorzitter van de EU, van wie doorgaans een diplomatieke, bemiddelende opstelling wordt verwacht. Maar van die ongeschreven regel trekt Janša zich niets aan. Terwijl voor een goede samenwerking toch echt "wederzijds vertrouwen en respect" nodig is, hield voorzitter David Sassoli van het Europees Parlement hem op Twitter nog eens voor.

"We roepen premier Janša dringend op om te stoppen met de provocaties tegen leden van het Europees Parlement", twitterde Sassoli. Zulke aanvallen raken ook de EU-burgers die hen hebben gekozen, waarschuwt hij.

Europese top

Ook tegen Sassoli keert Janša zich hoogstpersoonlijk. "Slovenië is geen kolonie" en Europarlementariërs zouden zich bezighouden met "politieke intriges" en "uit de lucht gegrepen aantijgingen", twitterde de premier.

Rutte en Janša treffen elkaar volgende week bij een Europese top in Brussel.

Meer uit Buitenland

Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

10 minuten geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

15 minuten geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

1 uur geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

2 uur geleden
Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

3 uur geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

6 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

7 uur geleden