Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twitter verliest, maar techaandelen verder wel erg in trek

Twitter verliest, maar techaandelen verder wel erg in trek

NEW YORK (ANP) - Twitter was vrijdag een grote verliezer op de Amerikaanse aandelenbeurzen, maar techaandelen waren over de gehele linie wel behoorlijk in trek. De koersval van Twitter van bijna 10 procent kwam doordat Tesla-topman Elon Musk via het gelijknamige socialmediaplatform liet weten de overname van Twitter "tijdelijk" op pauze te zetten. Dat andere aandelen juist fors in waarde stegen was omdat de rentevrees bij beleggers enigszins afnam.

Musk heeft al een akkoord bereikt met het bestuur van Twitter om het bedrijf voor 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro) te kopen en van de beurs te halen. Dat hij nu opeens een pauze inlast is omdat hij meer duidelijkheid wil over het aantal spamaccounts bij de berichtendienst. Later stelde de miljardair wel dat hij nog altijd "gecommitteerd" is aan de overnamedeal, maar dat kon niet verhinderen dat beleggers zijn gaan twijfelen of alles nog wel doorgaat.

Afgezien van dit nieuws leek de markt vrijdag vooral te bewegen op eerdere opmerkingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Hij heeft aangegeven dat de Amerikaanse centrale bank komende tijd geen hele grote rentestappen voor ogen heeft. Dat is een geruststelling voor beleggers. Als de rente snel omhoog gaat is dat namelijk slecht voor de waardering van aandelen. Dat komt omdat het dan relatief aantrekkelijker wordt om te beleggen in obligaties.

Techaandelen

Vooral techaandelen zijn gevoelig voor renteverhogingen omdat ze relatief duur zijn. Vandaar dat bij deze fondsen door de opluchting juist stevige koerswinsten werden neergezet. Grote techbedrijven als Microsoft en Apple wonnen tot meer dan 3 procent aan waarde. Tesla, waar Musk de baas is, klom zelfs bijna 6 procent. Beleggers leken daar juist opgelucht dat de topman van de autofabrikant mogelijk afziet van de overname van Twitter. Persbureau Reuters meldde verder dat het plan van Tesla om ook elektrische auto's in India te gaan verkopen voorlopig van de baan is. Tesla probeerde lagere importtarieven in het land te bedingen, maar dat zou niet zijn gelukt.

Techbeurs Nasdaq ging 3,8 procent hoger het weekend in op 11.805,00 punten. De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent in de plus op 32.196,66 punten en de brede S&P 500 won 2,4 procent tot 4023,89 punten. De olieprijzen zaten verder stevig in de lift. Een vat Amerikaanse olie steeg ruim 4 procent in prijs tot 110,48 dollar. Brentolie kostte bijna 4 procent meer op 111,57 dollar per vat. De euro was 1,0403 dollar waard, tegen 1,0410 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

55 minuten geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

1 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

2 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

3 uur geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Azië komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

3 uur geleden
Expert: benzineprijs stijgt pas over paar weken door accijns

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

4 uur geleden
Krant: grote banken VS moeten hogere buffers gaan aanhouden

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk hun buffers om tegenslagen op te vangen moeten verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street op basis van anonieme bronnen. Na het omvallen van een aantal kleinere regionale banken eerder dit jaar zullen de kapitaaleisen van de grootbanken met gemiddeld 20 procent worden opgevoerd door de aankomende strengere regelgeving, aldus de bronnen.

4 uur geleden