Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twitter-topman: niet blij of trots om Trump-ban, wel goed besluit

Twitter-topman: niet blij of trots om Trump-ban, wel goed besluit

SAN FRANCISCO (ANP) - Twitter-topman Jack Dorsey zegt op zijn eigen account dat hij er niet "blij of trots" om is dat het account van scheidend Amerikaans president Donald Trump is opgeschort, maar dat hij wel achter de beslissing staat. Het besluit, dat door Twitter is genomen naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door opgehitste Trump-aanhangers vorige week woensdag, was volgens Dorsey nodig om veiligheidsredenen.

"Na bestudering van de tweets van @realDonaldTrump en de context ervan hebben we het account permanent geblokkeerd vanwege het risico op het aanzetten tot geweld," schreef Twitter zaterdag in een korte toelichting op het besluit.

"Ik ben niet blij of trots om het moeten verbannen van @realDonaldTrump van Twitter, of hoe we daar zijn geraakt", verdedigt Dorsey de beslissing woensdag op zijn eigen microblogpagina. "Na een duidelijke waarschuwing dat we deze actie zouden ondernemen, namen we deze beslissing met de beste informatie die we hadden, gebaseerd op de fysieke veiligheid op en buiten Twitter", aldus de topman van het sociale medium.

"Was dit correct?", vraagt hij daarop nog aan gebruikers. Dorsey zelf vindt dat zijn bedrijf met het in de ban doen van Trump de juiste beslissing heeft genomen maar erkent dat er mogelijk wel een "gevaarlijke" precedentwerking van uitgaat.

Donderdag zette Twitter het privé-account van Trump, dat 88 miljoen volgers heeft, al een half etmaal op zwart. Het bedrijf wilde dat de president drie tweets van vorige week woensdag zou verwijderen. Na verwijdering mocht hij voor straf 12 uur lang niets tweeten.

Twitter plaatste sinds de verkiezingen in november waarschuwingen bij berichten van de president waarin hij onjuistheden, zoals over de uitslag van de verkiezingen verspreidde. De berichtensite waarschuwde dat informatie in die tweets "mogelijk misleidend" of "in twijfel getrokken" is.

Meerdere sociale media, waaronder ook Facebook, hebben Trump in de ban gedaan sinds de bestorming van het Capitool, waarbij vijf doden vielen. Woensdag maakte ook Snapchat bekend dat het Trumps account permanent gaat afsluiten. Behalve de veiligheidsredenen noemde Snapchat daarbij ook "het verspreiden van desinformatie, haatzaaien en aanzetten tot geweld" als redenen voor de ban.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

'Naar schatting kwart besmettingen in België is Britse variant'

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Naar schatting komt een kwart van de vastgestelde besmettingen met het coronavirus in België door de besmettelijkere Britse variant. Dat heeft de Belgische professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) zondagmiddag gezegd in het VRT-journaal. Volgens hem is het onvermijdelijk dat de Britse mutatie van het virus ook in zijn land dominant zal worden.

4 minuten geleden
Ruim 3300 aanhangers Navalni opgepakt

MOSKOU (ANP/AFP) - Tijdens de betogingen ter ondersteuning van de gevangengenomen Kremlin-criticus Aleksej Navalni zaterdag in Rusland heeft de politie meer dan 3300 demonstranten gearresteerd. Dat meldt de protestmonitorgroep OVD-Info zondag.

4 uur geleden
Portugal kiest nieuwe president

LISSABON (ANP/DPA/BELGA) - In Portugal, dat bijzonder hard is getroffen door de coronapandemie, zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Er zijn zeven presidentskandidaten, maar de zittende conservatieve president Marcelo Rebelo de Sousa is favoriet. Volgens opiniepeilingen kan de 72-jarige zo'n 70 procent van de stemmen behalen.

4 uur geleden
Flink minder dagelijkse coronadoden in Duitsland

BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal nieuwe coronadoden in Duitsland is het afgelopen etmaal flink lager dan op zaterdag. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 349 sterfgevallen tegen 879 een dag eerder.

7 uur geleden
Deel Chinese mijnwerkers na twee weken gered

PEKING (ANP/AFP/RTR) - Reddingswerkers hebben volgens Chinese staatsmedia zondag elf van de 22 Chinese mijnwerkers gered die al twee weken ondergronds vastzitten na een explosie in de goudmijn waarin ze aan het werk waren.

9 uur geleden
Grote en lange stroomstoring in Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Grote delen van Suriname hebben zaterdagavond vier tot vijf uur zonder stroom gezeten. Oorzaak van de storing was een probleem op het netwerk van de stroomleverancier, de Elektriciteits Bedrijven Suriname (EBS). Dat heeft de lokale nieuwssite Starnieuws zaterdagavond gemeld.

10 uur geleden
Zware aardbeving op Antarctica nabij Chileense basis

SANTIAGO (ANP) - Op Antarctica heeft zaterdagavond (lokale tijd) een zware aardbeving met een kracht van 7 tot 7,1 plaatsgevonden, vlakbij de Chileense luchtmachtbasis Eduardo Frei. De Chileense autoriteiten hadden inwoners op Antarctica opgeroepen "de kust te verlaten" vanwege mogelijk tsunamigevaar, maar die waarschuwing werd later ingetrokken.

10 uur geleden