Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twitter en Uber na slecht nieuws omlaag op rood Wall Street

Twitter en Uber na slecht nieuws omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Twitter leverde maandag flink in op Wall Street nadat Tesla-topman Elon Musk zijn pogingen om Twitter over te nemen had gestaakt. Verder wist Uber de aandacht op zich gericht vanwege onthullingen in de zogeheten UberFiles. De beurzen in New York gingen duidelijk omlaag, geleid door techaandelen. Beleggers vrezen een recessie als de Federal Reserve de rente weer stevig verhoogt.

Het aandeel Twitter sloot uiteindelijk met een min van meer dan 11 procent. Musk ging er eind april mee akkoord Twitter voor 44 miljard dollar (43 miljard euro) van de beurs te halen. De Tesla-topman wil nu van die deal af, maar Twitter zegt hem via de rechter aan de deal te willen houden.

De koersval had nu groter kunnen zijn als er niet al maanden onduidelijkheid was over de deal tussen Musk en Twitter. Veel beleggers geloofden er al niet meer in, wat verklaart waarom de koers van het aandeel de afgelopen weken al beduidend lager was dan het bedrag dat Musk voor de stukken had willen neertellen.

Uber

Uber verloor ruim 5 procent. Door de UberFiles zijn tal van dubieuze praktijken bij het techbedrijf aan het licht gekomen. Internationaal onderzoekswerk van journalisten wijst uit dat de onderneming, bekend van zijn taxi-app, in de periode van 2013 tot 2017 soms voor niets terugdeinsde. In Nederland zou oud-Eurocommissaris Neelie Kroes tegen een verbod uit Brussel in hebben gelobbyd voor het bedrijf. Kroes zelf ontkent dat.

Het algehele sentiment op de Amerikaanse aandelenbeurzen is maandag negatief. Net als in Europa houdt de vrees voor een recessie beleggers in de greep, terwijl op Wall Street ook uitgekeken wordt naar het begin van de drukke periode met bedrijfsresultaten later deze week. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 31.173,84 punten. De brede S&P 500 verloor 1,2 procent tot 3854,43 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 2,3 procent in tot 11.372,60 punten.

Autofabrikanten

Maker van elektrische pick-ups Rivian daalde 6,5 procent na berichten dat het bedrijf 5 procent van zijn personeel wil ontslaan. Branchegenoot Tesla leverde 6,6 procent in en ook andere fabrikanten van elektrische auto's als Lucid, Polestar en Fisker werden tot dik 7 procent lager gezet.

Ook techbedrijven verloren opnieuw. Apple ging bijvoorbeeld 1,5 procent omlaag. Amazon verloor 3,3 procent. Dinsdag begint het winkelfestijn van het e-commercebedrijf. Prime Day duurt net als de afgelopen jaren twee dagen.

Een vat Amerikaanse olie kostte verder 1,3 procent minder op 103,42 dollar. Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 106,42 dollar per vat. De euro was 1,0043 dollar waard, tegen 1,0078 dollar bij de slotbel in Europa.

Meer uit Financieel

Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

9 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

10 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

12 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

14 uur geleden
Flinke daling consumentenvertrouwen in VS

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand flink gedaald door zorgen bij huishoudens over een hogere inflatie. Dat meldt de Universiteit van Michigan in een voorlopige schatting.

15 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret bij stijgers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenmarkten in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Volgens topman Martin Waters slaan de nieuwe collecties aan bij klanten en verbeteren de verkooptrends voor zowel het merk Victoria's Secret als de PINK-kledinglijn. Het aandeel werd daarop ruim 8 procent hoger gezet.

16 uur geleden
Duitse bouwvakkers willen staken voor hoger loon

FRANKFURT (ANP/DPA) - Duitse bouwvakkers zijn van plan volgende week te staken om eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Dat heeft de grote vakbond IG BAU bekendgemaakt. De eerste werkonderbreking moet maandag beginnen in de deelstaat Nedersaksen. Daarna moet ook elders in Duitsland gestaakt worden.

16 uur geleden