Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twijfels over productie elektrische auto's Evergrande-dochter

Twijfels over productie elektrische auto's Evergrande-dochter

HONGKONG/SHANGHAI (ANP) - Twee automodellen die zijn ontwikkeld door de elektrische autodivisie van het noodlijdende Evergrande staan niet op een goedkeuringslijst van het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Door het ontbreken op de lijst zijn er volgens persbureau Bloomberg verdere twijfels ontstaan of het bedrijf wel in staat zal zijn om zoals beloofd te beginnen met de massaproductie van elektrische voertuigen.

China Evergrande New Energy Vehicle Group, zoals het onderdeel van de Chinese vastgoedreus voluit heet, heeft vorige maand goedkeuring aangevraagd voor twee elektrische SUV-modellen van zijn merk Hengchi. De goedkeuringslijst werd woensdag vrijgegeven op de website van het ministerie, maar de modellen van Evergrande NEV ontbraken. Het ministerie en de automaker hebben zelf nog geen details bekendgemaakt over een definitief besluit naar aanleiding van de lijst.

Hoewel Evergrande NEV de afgelopen weken verschillende pogingen heeft ondernomen om geld in te zamelen om de massaproductie van zijn elektrische auto's te financieren, waarschuwde het in september al dat het te maken heeft met een ernstig geldtekort, in navolging van de financiƫle problemen waarmee het moederbedrijf te maken heeft. Evergrande gaat gebukt onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro en lijkt niet meer aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Evergrande NEV, ooit een van de meest waardevolle onderdelen van Evergrande, verklaarde een aantal betalingen te hebben opgeschort en dat verschillende leveranciers waren gestopt met leveringen aan het bedrijf. Door de geldproblemen wordt het steeds onwaarschijnlijker dat de autofabrikant, die ooit de ambitie had om Elon Musks Tesla van de troon te stoten, volgend jaar daadwerkelijk zou kunnen beginnen met de massaproductie van zijn langverwachte elektrische voertuigen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Prosus en UMG aan kop in AEX dankzij koopadviezen

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus en platenlabel Universal Music Group (UMG) stonden donderdag bovenaan de Amsterdamse AEX-index. De bedrijven kregen een koopadvies van de belangrijke Amerikaanse bank Goldman Sachs. Ook Unilever toonde herstel. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het levensmiddelenconcern geen hoger bod zal uitbrengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK.

47 minuten geleden
Inflatie eurozone loopt op tot definitieve 5 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in december opgelopen tot 5 procent op jaarbasis. Vooral de prijzen voor energie zoals gas en elektriciteit stegen hard. Verder moest ook meer betaald worden voor diensten, industriƫle goederen, voeding en alcohol en tabak, meldt Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een definitieve raming die gelijk is aan een voorlopige schatting.

1 uur geleden
Liander: meer knelpunten op het elektriciteitsnet voor bedrijven

ARNHEM (ANP) - Op het elektriciteitsnet in Amsterdam, Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. Dat meldt netbeheerder Liander in een update over de capaciteit. De knelpunten betreffen alleen klanten met een aansluiting voor grootverbruik, zoals bijvoorbeeld bedrijven.

1 uur geleden
Maaltijdbezorger Deliveroo groeide snel in 2021

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Deliveroo is vorig jaar snel verder gegroeid. De klanten van de maaltijdbezorger bestelden voor in totaal 6,6 miljard pond of omgerekend net geen 8 miljard euro aan voedsel. Dat betekende een toename van 70 procent en was aan de bovenkant van de verwachtingen van het Britse bedrijf. In totaal bestelden klanten ruim 300 miljoen keer, bijna driekwart meer dan in 2020.

2 uur geleden
WeTransfer maakt volgende week beursgang in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf WeTransfer maakt op vrijdag 28 januari zijn beursdebuut in Amsterdam. De onderneming met de gelijknamige digitale verstuurdienst van bestanden mikt daarbij op een beurswaarde tot 716 miljoen euro.

2 uur geleden
Unilever krijgt kritiek beleggers vanwege ongezonde producten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Unilever is opnieuw mikpunt van kritiek van beleggers. Dit keer ligt het bedrijf onder vuur omdat het te weinig zou doen om gezonde voeding te promoten. Daarover is onder andere kritiek van artsen. In een resolutie roept een groep beleggers de onderneming op om doelen te stellen om het aandeel gezonde voedingsproducten dat wordt verkocht te vergroten. De resolutie is met hulp van de Britse non-profitorganisatie ShareAction opgesteld.

3 uur geleden
Unilever stijgt op Damrak na afzien hoger bod op GSK-onderdeel

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging donderdag vooruit op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het levensmiddelenconcern geen hoger bod zal uitbrengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK. Eerder deze week werd bekend dat Unilever ongeveer 60 miljard euro wilde betalen voor het onderdeel. Dat bod werd echter afgewezen. Beleggers schrokken van het overnameplan en vreesden dat Unilever het bod zou gaan verhogen. Het aandeel verloor daardoor flink terrein.

3 uur geleden