Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweehonderd mensen per helikopter gered bij bosbranden VS

Tweehonderd mensen per helikopter gered bij bosbranden VS

SAN FRANCISCO (ANP/DPA) - De Amerikaanse autoriteiten hebben via de lucht zeker tweehonderd kampeerders geëvacueerd die in Californië waren gestrand door natuurbranden, meldde gouverneur Gavin Newsom zondagochtend (lokale tijd).

Volgens de lokale brandweer raakten door de branden 20 tot 30 mensen gewond, van wie een aantal ernstig. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen. Gewonden worden overgebracht naar Fresno Yosemite International Airport, waar een medisch noodcentrum is ingericht.

De autoriteiten kwamen een groep mensen te hulp die door de branden vast kwamen te zitten bij een populair stuwmeer in het Sierra National Forest. Het is onduidelijk of er nog mensen vastzitten. Eerder werd gezegd dat zo'n 1000 mensen waren gestrand. Ze kregen het advies om te wachten tot de hulpdiensten de evacuatieroutes hebben veiliggesteld.

Al drie weken bosbranden

In de Amerikaanse staat Californië woeden al drie weken talrijke bosbranden. Volgens de brandweer waren er zaterdag bijna 12.500 hulpdiensten bezig met het bestrijden van meer dan twintig branden in de staat.

Sinds blikseminslagen half augustus de eerste branden veroorzaakten, zijn meer dan 900 branden uitgebroken. Ruim 6000 vierkante kilometer land is verloren gegaan. Tot dusver zijn minstens acht mensen omgekomen. Bijna 3300 gebouwen werden naar verluidt verwoest. Meer dan 10.500 mensen kunnen nog steeds niet terugkeren naar hun huizen en appartementen.

De twee grootste branden woedden onlangs nabij de metropool San Francisco. De brandweer riep inwoners van de getroffen regio's in de staat op om vanwege de stijgende temperaturen tijdens dit lange vakantieweekend zo min mogelijk tijd buiten door te brengen. Onder de huidige weersomstandigheden kunnen gemakkelijk nieuwe branden ontstaan. Maandag wordt in de Verenigde Staten Labor Day gevierd.

Meer uit Buitenland

Haim Katz eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt

RIYAD (ANP/RTR) - Toerismeminister Haim Katz is met zijn bezoek aan een toerismetop van de Verenigde Naties in Riyad de eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt. Het is een nieuwe stap in de normalisering van de diplomatieke relaties tussen Israël en Saudi-Arabië. Katz zal twee dagen verblijven in de Saudische hoofdstad.

21 minuten geleden
Azerbeidzjan optimistisch na 'constructief' overleg met Armenië

BRUSSEL (ANP/RTR) - Overleg op hoog niveau tussen Azerbeidzjan en Armenië is dinsdag "behoorlijk constructief" verlopen, vindt Azerbeidzjan. De buitenlandadviseur van de Azerbeidzjaanse president ziet kansen op een uitweg uit het conflict over de etnisch Armeense enclave Nagorno-Karabach, zei hij na afloop van een gesprek met zijn Armeense collega in Brussel.

37 minuten geleden
Zoon president Biden spant zaak aan tegen Giuliani om laptoprel

LOS ANGELES (ANP) - De zoon van de Amerikaanse president Joe Biden stapt naar de rechter vanwege een slepende affaire rond zijn laptop. Gekopieerde informatie van de harde schijf zou jaren geleden zijn overhandigd aan de tabloid New York Post. Hunter Biden begint volgens CNBC in Los Angeles nu een zaak tegen meerdere betrokkenen voor computervredebreuk, onder wie de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani.

1 uur geleden
Erdogan: corruptieaffaire Democraat Menendez kan gunstig zijn

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht dat een corruptieaffaire rond een Amerikaanse senator gunstig kan uitpakken voor zijn land. Erdogan zei aan boord van zijn presidentiële vliegtuig tegen verslaggevers dat de kritische Democraat Bob Menendez nu "buiten beeld" is, berichten Turkse media. Menendez lag dwars bij de verkoop van F-16's aan Turkije.

2 uur geleden
Azerbeidzjan: oorlogsmisdadigers mogen Nagorno-Karabach niet uit

BAKOE (ANP/AFP) - Azerbeidzjan laat aan de grens separatisten uit Nagorno-Karabach de regio verlaten, maar wil wel dat verdachten van "oorlogsmisdaden" worden tegengehouden. Dat heeft een bron binnen de Azerbeidzjaanse overheid gezegd tegen persbureau AFP. Daar wordt door de grenswachten op gecontroleerd.

3 uur geleden
Zuid-Korea waarschuwt: einde aan regime van Kim bij inzet kernbom

SEOUL (ANP/RTR) - Als Noord-Korea kernwapens gebruikt, maakt Zuid-Korea samen met de Verenigde Staten een einde aan het regime van Kim Jong-un. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol gezegd in een toespraak op de Dag van het Leger. Voor die feestdag werd ook een grote militaire parade gehouden. Dat gebeurt niet vaak in het land.

4 uur geleden
Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens

WARSCHAU (ANP/RTR) - De raket die vorig jaar een Pools dorp raakte met twee doden tot gevolg, was Oekraïens. Dat is volgens de Poolse krant Rzeczpospolita bevestigd door experts in Polen. Oekraïne heeft tot dusver ontkend dat een van zijn raketten in de NAVO-lidstaat is neergekomen.

5 uur geleden