Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede verdachte opgepakt om verdwijning journalist in Amazone

Tweede verdachte opgepakt om verdwijning journalist in Amazone

BRASILIA (ANP/AFP) - De Braziliaanse politie heeft een tweede man gearresteerd voor betrokkenheid bij de verdwijning van de Britse journalist Dom Phillips en Bruno Pereira, een expert op het gebied van oorspronkelijke bevolking van Brazilië. Het gaat volgens Braziliaanse media om de broer van de eerder opgepakte verdachte in de vermissingszaak.

De politie heeft ook vuurwapenpatronen en een roeispaan in beslag genomen, maar gaf verder geen informatie vrij. De tweede verdachte is geïdentificeerd als Oseney da Costa Oliveira. Hij is 41 jaar oud, net als de eerste verdachte en visser Amarildo da Costa Oliveira.

De visser, ook wel bekend onder de naam Pelado, ging volgens getuigen met hoge snelheid achter de boot van Phillips en Pereira aan. Op zijn boot zijn sporen van bloed aangetroffen, waar onderzoek naar wordt gedaan. De man werd op 7 juni opgepakt, twee dagen na de verdwijning van de mannen. Hij ontkent alle betrokkenheid.

Verwarring

In de zoektocht zijn spullen van de Phillips en Pereira aangetroffen. Ook zijn vermoedelijk menselijke resten gevonden. Onderzoek moet nog uitwijzen of het om de vermiste mannen gaat. Maandag ontstond verwarring nadat Phillips vrouw had gezegd dat ze van een Braziliaanse diplomaat in Londen had gehoord dat twee lichamen waren gevonden. De vondst wordt in Brazilië tegengesproken.

Phillips (57) schrijft voor de Britse krant The Guardian en Pereira (41) werkt voor het Braziliaanse overheidsagentschap voor inheemse zaken. Ook zet Pereira zich in voor het behoud van het Amazonegebied. De twee waren samen op expeditie in de Javarivallei, langs de grens met Peru. Ze zouden interviews afnemen voor een boek over milieubehoud. In het gebied vindt steeds meer illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel plaats.

Meer uit Buitenland

Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

15 minuten geleden
Grote NAVO-oefening maandag van start in Scandinavië

RAMSTEIN (ANP/BELGA) - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

1 uur geleden
Onderhandelingen over bestand Gaza lijken vooralsnog vruchteloos

CAÏRO/GAZA (ANP/DPA/AFP) - De onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in de Gazastrook lijken dit weekend in Caïro geen vruchten af te werpen. De Palestijnse beweging Hamas, Qatar, Egypte en de VS overleggen, maar Israël heeft voor zover bekend nog niemand naar het overleg gestuurd. Volgens de Times of Israel is de regering van premier Benjamin Netanyahu ontevreden over het uitblijven van antwoorden van Hamas of van Qatar op vragen over het aantal nog levende Israëlische gijzelaars en het aantal vrij te laten Palestijnse gevangenen bij een eventueel akkoord.

1 uur geleden
Media: dodelijke aanval Israël op vrachtwagen met hulp voor Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Er zijn minstens negen Palestijnen omgekomen na een Israëlische luchtaanval op een vrachtwagen met hulpgoederen voor Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De aanval gebeurde in Deir el-Balah, in het hart van de Gazastrook.

2 uur geleden
Dode en twaalf gewonden bij ongeluk met Franse bus met kinderen

BEAUNE (ANP) - Bij een ongeluk met een bus met 41 kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar uit Normandië zijn zondag een dode en twaalf gewonden gevallen op de autosnelweg van Parijs naar het zuidoosten. De bus raakte door nog onbekende oorzaak van de weg. Een 15-jarige jongen is om het leven gekomen. Elf kinderen en een volwassene raakten gewond. Het laatste slachtoffer was een van de tien volwassenen aan boord.

4 uur geleden
Zwitsers stemmen voor verhoging pensioenen

BERN (ANP) - Zwitserse kiezers hebben in een referendum over de verhoging van de pensioenen voor ouderen ingestemd met het voorstel gepensioneerden een dertiende maand toe te kennen. Het referendum werd voorgelegd door vakbondsmensen die vinden dat de pensioenen ver achterblijven met het oog op de stijgende kosten van het levensonderhoud en de inflatie. Volgens Zwitserse media blijkt rond de 60 procent van de kiezers het daarmee eens te zijn. Ook is de benodigde meerderheid van de kantons gehaald voor dit voorstel.

5 uur geleden
Duits parlementair defensiespecialist wil communicatie beveiligen

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse parlementair commissaris voor defensie, Eva Högl, heeft voortvarend ingrijpen geëist naar aanleiding van een afluisterschandaal in de strijdkrachten. "Als eerste moeten alle verantwoordelijken op alle niveaus in de strijdkrachten getraind worden in het gebruik van beschermde communicatiemiddelen. Ten tweede moet worden vastgesteld dat geheime informatie en communicatie stabiel en betrouwbaar zijn."

8 uur geleden