Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede verdachte mislukte kunstroof Zaans Museum opgepakt

Tweede verdachte mislukte kunstroof Zaans Museum opgepakt

PURMEREND (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een mislukte kunstroof uit het Zaans Museum op 15 augustus. Het gaat om een 37-jarige man uit Purmerend.

In september meldde een 49-jarige Amsterdammer zich zelf al bij de politie. Deze Henk B. zit nog steeds vast. Twee mannen probeerden op 15 augustus vorig jaar een werk van Monet, De Voorzaan en de Westerhem, te stelen, maar dat lukte ze niet. Het Zaans Museum kocht het befaamde schilderij in 2016 voor 1,16 miljoen euro en beschouwt het als een topstuk uit de collectie.

De roofpoging vond plaats om 10.30 uur, in het bijzijn van bezoekers, maar mislukte door heldhaftig optreden van bezoekers en personeel. Bij de roof loste een van de verdachten ook een schot. Niemand raakte daardoor gewond. De twee daders vertrokken zonder buit op een scooter, die later die ochtend werd teruggevonden op de Zuiderweg in Wijdewormer.

Gerestaureerd

Directeur Marieke Verweij van het Zaans Museum reageert verheugd op de aanhouding. "Ik ben blij dat er een ontwikkeling is in de zaak", zegt de museumdirecteur. Het schilderij van de wereldberoemde Franse impressionist is inmiddels gerestaureerd, zegt ze. Het werk komt binnenkort terug op zaal en zal te zien zijn in de nieuwe tentoonstelling De Zaanse Verbeelding. De gerestaureerde Monet komt dan met andere topstukken te hangen tussen hedendaagse foto's van de Zaanstreek.

B. moest vorige week voor de rechtbank in Alkmaar verschijnen tijdens een inleidende zitting. De rechtbank besloot zijn voorarrest te verlengen tot aan de volgende inleidende zitting op 8 maart. Zijn zaak wordt inhoudelijk behandeld op 19 april in Alkmaar.

Het is niet voor het eerst dat B. in een museum toesloeg. In 2002 stal hij met Octave D. twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. De werken doken eind september 2016 op in Italië bij een onderzoek naar de maffia in Napels. B. kreeg in 2005 in hoger beroep drie jaar en twee maanden cel opgelegd voor deze kunstroof.

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

18 minuten geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

1 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

1 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

2 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

3 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

3 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

4 uur geleden