Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede ronde nodig bij presidentsverkiezingen Colombia

Tweede ronde nodig bij presidentsverkiezingen Colombia

BOGOTA (ANP) - De linkse kandidaat Gustavo Petro heeft zondag veruit de meeste stemmen gekregen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia. Toch zal er op 19 juni een tweede ronde nodig zijn, waarin hij het opneemt tegen de rechtse, populistische zakenman Rodolfo Hernández. Want met circa 40 procent van de stemmen behaalde Petro in de eerste ronden nog geen meerderheid.

Hernández kreeg zo'n 28 procent van de stemmen, nadat zondag ruim 96 procent van de stemmen was geteld. Het mag een verrassing heten dat hij het tot de tweede ronde heeft geschopt. De ex-burgemeester van de plaats Bucaramanga heeft namelijk weliswaar beloofd corruptie te zullen bestrijden, maar er loopt momenteel juist ook een corruptieonderzoek naar hemzelf. Vanwege zijn vaak boude uitspraken en excentrieke campagnestijl wordt hij wel de "Colombiaanse Trump" genoemd. De centrumrechtse kandidaat Federico Gutierrez haalde de tweede ronde van de verkiezingen verrassend genoeg niet.

De linkse kandidaat Petro was ooit lid van de voormalige guerrillabeweging M-19. Die organisatie legde in 1990 de wapens neer en vormde zichzelf om tot een politieke partij. Petro was daarna onder meer enige tijd burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Hij heeft gezworen ingrijpende economische en sociale veranderingen door te voeren als hij president wordt. Zo wil hij de pensioenen in het land herverdelen, een gratis openbare universiteit stichten en meer in het algemeen een begin maken met het aanpakken van wat hij ziet als de diep ingesleten ongelijkheid in het land. Vooral onder jongeren is hij erg populair.

Petro is er veelvuldig van beschuldigd dat hij het beleid van de overleden ex-leider van buurland Venezuela, Hugo Chávez, wil kopiëren. Zelf ontkent hij dat stellig. Petro heeft verder beloofd het vredesakkoord uit 2016 met de linkse FARC-rebellen volledig te willen uitvoeren. Ook wil hij nieuwe vredesbesprekingen aangaan met de nog steeds in delen van het land actieve ELN-rebellen.

Lang was het in Colombia nagenoeg ondenkbaar dat een linkse kandidaat serieus kans zou maken op het presidentschap. In het land vochten decennialang vooral linkse rebellengroepen, zoals de FARC, ELN en M-19, tegen rechtse regeringen.

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

4 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

4 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

8 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

10 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

12 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

13 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

13 uur geleden