Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede ronde nodig bij Iraanse presidentsverkiezingen

Tweede ronde nodig bij Iraanse presidentsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Er komt een tweede verkiezingsronde in Iran om te beslissen wie de volgende president van het land wordt, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. De strijd, die volgende week vrijdag plaatsvindt, gaat dan nog tussen de erg conservatieve Saeed Jalili en de meer gematigde Masoud Pezeshkian.

Geen van de kandidaten haalde vrijdag de absolute meerderheid die nodig was om de verkiezing in één ronde te winnen. Vier kandidaten namen deel aan de eerste ronde. Volgens het ministerie was het een nek-aan-nekrace tussen Pezeshkian, die iets meer dan 10 miljoen stemmen zou hebben gehaald, en Jalili, die op ongeveer 9,4 miljoen stemmen zou kunnen rekenen. Jalili geldt als de voorkeurskandidaat van hoogste religieuze leider, ayatollah Ali Khamenei.

Volgens het ministerie heeft maar 40 procent van de Iraniërs zijn stem uitgebracht. Dat is het laagste cijfer sinds de revolutie in 1979, toen de Islamitische Republiek werd opgericht. Khamenei had Iraniërs juist opgeroepen om massaal te gaan stemmen. Het sluitingsuur van de stemlokalen werd ook meermaals verlengd om meer mensen de kans te geven hun stem uit te brengen.

Helikopterongeval

Hoewel de ayatollah en niet de president het laatste woord heeft in de Iraanse politiek, kan de keuze volgende week vrijdag toch impact hebben voor Iraniërs. De president leidt de regering bij het praktische bestuur van het land en kan de toon van de Iraanse politiek beïnvloeden.

De Iraanse verkiezingen vinden plaats na het overlijden van de conservatieve president Ebrahim Raisi. Hij verongelukte in mei door een helikopterongeval.

Meer uit Buitenland

Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

1 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

2 uur geleden
Joodse volk kan geen bezetter in thuisland zijn, zegt Netanyahu

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het Joodse volk niet kan worden beschouwd als "bezetters in hun historische thuisland". Daarmee reageerde hij op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van vrijdag. Het hof stelde vast dat de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied, een schending zijn van de internationale wet.

2 uur geleden
VS: werken hard aan vrijlating in Rusland veroordeelde journalist

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten "dringen hard aan" op de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, zegt president Joe Biden in een verklaring. De Amerikaanse journalist werd vrijdag schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.

2 uur geleden
NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

3 uur geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

4 uur geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

4 uur geleden