Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede ronde moet Chileense presidentsverkiezingen beslissen

Tweede ronde moet Chileense presidentsverkiezingen beslissen

SANTIAGO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De eerste ronde bij de presidentsverkiezingen in Chili heeft geen beslissing opgeleverd. Met 94 procent van de stemmen geteld, gaat de uiterst rechtse kandidaat José Antonio Kast aan kop met ruim 28 procent van de stemmen. Hij zal het in de tweede ronde op 19 december moeten opnemen tegen de linkse kandidaat Gabriel Boric. Die komt in de eerste ronde uit op 26 procent van de stemmen.

Beide kandidaten blijven daarmee ruimschoots onder de 50 procent, die nodig is om de verkiezingen al in de eerste ronde te beslissen. In de tweede ronde kan de aanhang van de nummer drie, de bekende econoom Franco Parisi, weleens de doorslag gaan geven. Parisi, die in de Verenigde Staten woont, Chili tijdens de campagne niet één keer bezocht en bovendien niet meedeed aan de debatten, behaalde desondanks bijna 13 procent van de stemmen.

De stembusgang is de meest gepolariseerde in het Zuid-Amerikaanse land sinds de herinvoering van de democratie in 1990, toen de dictatuur van Augusto Pinochet ten einde kwam. En zij komt twee jaar na grootschalige protesten in Chili, toen mensen massaal de straat op gingen om betere levensomstandigheden te eisen.

Economie

Bij de presidentsverkiezingen staat onder meer de toekomst van het neoliberale Chileense economische model op het spel. Chili trekt door zijn vrijemarktsysteem veel investeringen aan. De economie wist daardoor geruime tijd snel te groeien. Maar lang niet iedereen in het land profiteerde daarvan. De laatste tijd gaat het economisch een stuk minder en is het al lange tijd onrustig in het land.

Toch belooft de 55-jarige Kast onder meer de vennootschapsbelastingen te verlagen en alle vrijemarktvoorzieningen in het land te behouden. Hij combineert die neoliberale economische politiek met beloftes hard op te treden tegen misdaad en immigratie in te perken. Kast wordt wel vergeleken met de Amerikaanse ex-president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Boric, een 35-jarige voormalig studentenleider, wil juist de belastingen voor bedrijven verhogen, het pensioenstelsel reorganiseren en de sociale uitkeringen verhogen. Ook wil hij strenge milieuregels introduceren en de rechten van inheemse bevolkingsgroepen versterken. De demonstraties van 2019 leken hem stevig in het zadel te helpen. Lange tijd had hij een comfortabele voorsprong in de peilingen. Maar onvrede over de aanhoudende politieke onrust, in combinatie met het breed levende gevoel dat de criminaliteit in het land snel toeneemt, bracht Kast de laatste tijd weer helemaal terug in de race. De tweede ronde in december lijkt een nek-aan-nekrace te worden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Betogers tegen abortus in Washington hopen op hooggerechtshof

WASHINGTON (ANP/RTR) - Tienduizenden mensen betogen in Washington tegen abortus. De sfeer tijdens de jaarlijkse 'Mars voor het Leven' is deze keer optimistischer dan in voorgaande jaren. Veel betogers zien uit naar besluiten van het overwegend conservatieve hooggerechtshof. Dat lijkt geneigd een vonnis te gaan herzien, waarmee in 1973 feitelijk het doden van de foetus tot de leeftijd van circa 24 weken werd gelegaliseerd.

58 minuten geleden
NAVO gaat ook oefenen in Middellandse Zee volgens VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft grote marine-oefeningen van de NAVO in de Middellandse Zee aangekondigd. De bekendmaking volgt een dag nadat Rusland donderdag bekendmaakte grote manoeuvres tegelijkertijd te houden op meerdere zeeën, inclusief de Middellandse Zee.

2 uur geleden
Berlijn blokkeert Estlandse wapenexport naar Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse regering wil niet dat Estland Duitse wapens exporteert naar Oekraïne. Volgens The Wall Street Journal weigert Berlijn de benodigde toestemming aan Talinn om in Duitsland gemaakte wapens verder te sturen naar Oekraïne. De Amerikaanse regering heeft eerder deze week de Baltische staten wel toestemming gegeven Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen.

3 uur geleden
Ierland heft vrijwel alle coronamaatregelen op

DUBLIN (ANP) - De Ierse regering gaat bijna alle coronamaatregelen versoepelen vanaf zaterdag om 06.00 uur 's ochtends. De Ierse zender RTE meldt dat de horeca dan weer open mag zonder dat er om coronapassen gevraagd hoeft te worden of dat er afstand gehouden moet worden. De sluitingstijd was sinds eind vorig jaar 20.00 uur.

4 uur geleden
Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

BRUSSEL (ANP) - Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers besloten. Ook zijn er weer toeschouwers welkom bij sportwedstrijden en optredens.

5 uur geleden
VN-chef Guterres betreurt gebrek aan wereldwijd bestuur in crises

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt dat het coronavirus, de klimaatcrisis en de hervorming van het financiële stelsel wereldwijd niet goed worden aangepakt en ziet daar een falen van de hele wereld in. Hij vindt dat daarom "de menselijkheid in het centrum van de technologie moet worden geplaatst en de vrede dienen. Technologie zou niet ons moeten gebruiken, maar wij de technologie."

5 uur geleden
Oud-vertrouweling Sarkozy krijgt celstraf voor fraude

PARIJS (ANP/AFP) - De voormalige stafchef van de Franse oud-president Nicolas Sarkozy, Claude Guéant, is veroordeeld tot een jaar celstraf voor fraude, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij en vier andere oud-medewerkers en bevriende adviseurs van Sarkozy stonden voor de Franse rechter in een zaak rond vriendjespolitiek en fraude met overheidsgeld. Drie van hen kregen voorwaardelijke celstraffen en boetes, één verdachte is vrijgesproken.

7 uur geleden