Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Republikeinse Senator wil stemming rechter uitstellen

Tweede Republikeinse Senator wil stemming rechter uitstellen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse senator Lisa Murkowski heeft gezegd dat ze een stemming voor een nieuw lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof niet zal steunen als deze voor de presidentsverkiezingen van 3 november wordt gehouden. Het nieuwe lid is nodig nadat vrijdag Ruth Bader Ginsburg overleed.

De senator uit Alaska is daarmee al de tweede uit de partij van Donald Trump die zich officieel tegen de snelle benoeming van een nieuwe rechter uitspreekt. Zaterdag uitte haar collega Susan Collins al hetzelfde voornemen.

"Ik heb geen steun gegeven aan het behandelen van een nominatie acht maanden voor de verkiezingen in 2016 om de vacature te vullen die toen ontstond na de dood van een rechter. We zitten nu nog dichter bij de verkiezingen van 2020 en ik denk dat dezelfde norm moet gelden," zei Murkowski in een verklaring tegen Amerikaanse media.

Geen meerderheid

Als nog twee senatoren hetzelfde zouden doen als Murkowski en Collins dan is er geen meerderheid in de Senaat om de voordracht van een nieuwe rechter te bekrachtigen. De Republikeinen hebben in de Senaat een meerderheid van 53, tegen 47 van de Democraten.

Trump zei kort na het overlijden van Ginsburg dat hij snel een nieuw conservatief lid zal voordragen, waarschijnlijk kiest de president voor een vrouw als opvolger van de populaire en zeer progressieve Ginsburg.

Meer uit Buitenland

Rusland beschuldigt Seoul van 'chantage' na deal met Kim Jong-un

SEOUL (ANP/RTR) - De Russische ambassadeur in Seoul vindt het "onacceptabel dat Zuid-Korea Rusland bedreigt en chanteert" omdat het de banden met Noord-Korea versterkt. Dat zei hij na afloop van een ontmoeting met het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea, dat hem ter verantwoording had geroepen.

35 minuten geleden
Doden door bosbranden in zuidoosten van Turkije

MARDIN (ANP/AFP) - In het zuidoosten van Turkije zijn vijf mensen omgekomen en meer dan veertig anderen gewond geraakt door bosbranden, meldt de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op X. De vlammen bereikten een aantal dorpen in de nacht van donderdag op vrijdag.

2 uur geleden
VS en China informeel weer in gesprek over kernwapens

SHANGHAI (ANP/RTR) - Vertegenwoordigers van China hebben aan een Amerikaanse delegatie tijdens een tweedaagse reeks informele gesprekken verteld dat China niet zal terugvallen op nucleaire bedreigingen richting Taiwan, in het geval van een Chinese nederlaag in het conflict over het eiland.

3 uur geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten na grensoversteek

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten donderdag de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Na de waarschuwingsschoten keerden de Noord-Koreaanse soldaten weer terug, aldus de Zuid-Koreaanse legerleiding.

4 uur geleden
Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

7 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

14 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

15 uur geleden