Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede konvooi met hulpgoederen vanuit Egypte naar Gazastrook

Tweede konvooi met hulpgoederen vanuit Egypte naar Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een tweede konvooi met humanitaire hulpgoederen is vanuit Egypte de Gazastrook binnengereden. Het gaat volgens internationale media om zeventien trucks.

Het is het tweede konvooi met hulpgoederen in twee dagen tijd. Het eerste konvooi bestond uit twintig vrachtwagens en mocht zaterdag vanuit Egypte de Gazastrook binnenrijden om levensmiddelen en medicatie af te leveren.

De Verenigde Naties hebben eerder laten weten dat dagelijks minstens honderd vrachtwagens met hulpgoederen nodig zijn om voldoende humanitaire hulp te bieden in de dichtbevolkte Gazastrook. Daar wonen meer dan 2 miljoen mensen.

Twintig mensen

De hulp wordt aangevoerd via Rafah, de enige grensovergang die niet grenst aan Israël. Vrachtwagens worden daar geïnspecteerd voordat ze het kustgebied kunnen binnenrijden, zeggen ingewijden.

In de Gazastrook zitten ook mensen vast met een buitenlands paspoort. Nederland onderhoudt contact met meer dan twintig mensen voor consulaire steun. Het is nog onduidelijk wanneer zij kunnen vertrekken.

Afgesloten

De Amerikaanse ambassade in Israël waarschuwde eerder dat een chaotische situatie kan ontstaan als grensovergang Rafah wordt geopend voor buitenlanders. De verwachting is dat veel mensen dan gaan proberen om Egypte te bereiken.

De Gazastrook is momenteel feitelijk afgesloten van de buitenwereld en Israël voert er luchtaanvallen uit. Die hebben volgens Palestijnse autoriteiten sinds 7 oktober aan ruim 4740 mensen het leven gekost.

Meer uit Buitenland

Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

20 minuten geleden
Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

5 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

5 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

6 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

8 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

9 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

12 uur geleden