Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer wil verplichte vertrouwenspersoon bedrijven

Tweede Kamer wil verplichte vertrouwenspersoon bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de Tweede Kamer ligt, worden bedrijven verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. Een wetsvoorstel hiertoe van GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug is aangenomen. Het aanwijzen van een vertrouwenspersoon moet het makkelijker maken om melding te maken van wangedrag op de werkvloer.

Het kabinet omarmde het voorstel van GroenLinks al, en ook de Kamer neigde tijdens de behandeling naar steun. De stem van coalitiepartij het CDA was vooral belangrijk. Die partij twijfelde nog lang, en diende een aanpassingsvoorstel in om bedrijven met tien of minder werknemers voorlopig uit te zonderen. Verschillende rechtse partijen, waaronder de VVD en de BBB, stemden tegen het voorstel. Daardoor is steun voor het plan in de Eerste Kamer nog allerminst zeker.

Maatoug benadrukt dat de wet voor de meeste bedrijven niet nodig is, omdat zij al een vertrouwenspersoon hebben. "Maar we zien ook dat dit niet overal vanzelf gaat, soms juist op plekken waar men denkt dat het echt niet nodig is. Daarom is deze wet zo belangrijk en is het goed dat het merendeel van de partijen zich hiervoor uitspreekt."

Grensoverschrijdend gedrag

Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip noemde het verplichten van een vertrouwenspersoon "noodzakelijk" om wangedrag tegen te gaan. Het onderwerp grensoverschrijdend gedrag, onder meer op de werkvloer, is de afgelopen tijd vaak onderdeel van het maatschappelijke debat. Onder meer naar aanleiding van onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice en wangedrag bij De Wereld Draait Door en NOS Sport is het onderwerp in de publieke en politieke schijnwerpers komen te staan.

Zo stelde het kabinet Mariëtte Hamer aan als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hamer sprak zich in maart positief uit over het wetsvoorstel van GroenLinks.

Meer uit Politiek

Bruins Slot ontbiedt ambassadeur Iran om aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft de ambassadeur van Iran ontboden op haar ministerie, zo maakte ze bekend op X. "Ik heb besloten de Iraanse ambassadeur in Den Haag te ontbieden om onze veroordeling over de gevaarlijke Iraanse aanval op Israël afgelopen nacht over te brengen", meldt ze.

8 uur geleden
BBB in gesprek met EU-commissaris over terugkeer uitrijden mest

DEN HAAG (ANP) - BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wil in gesprek met EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) over het uitrijden van mest, ook wel derogatie genoemd. Ze wil de uitzonderingspositie terug die Nederland jarenlang in Europa had. Die is Nederland kwijtgeraakt, omdat Brussel vindt dat de Nederlandse overheid te weinig heeft gedaan aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Volgens Van der Plas staan hierdoor duizenden melkveehouders op de rand van faillissement.

10 uur geleden
Informateurs starten week met gezamenlijk gesprek vier partijen

DEN HAAG (ANP) - De informateurs starten maandag een nieuwe week van onderhandelingen met een gezamenlijk gesprek met vertegenwoordigers van PVV, VVD, NSC en BBB. Op één uitzondering na voerden Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol vorige week afzonderlijke gesprekken met de partijleiders van de vier fracties.

11 uur geleden
D66 wil opheldering kabinet over besluit onkruidverdelger

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt wil van het kabinet opheldering over de afwegingen die het heeft gemaakt om in Europa niet tegen verlenging van het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat te stemmen. Tegen de wens van de Tweede Kamer in, onthield Nederland zich van stemming. In het tv-programma Zembla zegt demissionair landbouwminister Piet Adema dat hij in het kabinet heeft gepleit om tegen verlenging te stemmen, zoals de Kamer wilde, maar daarvoor onvoldoende steun kreeg.

14 uur geleden
D66 wil dat zonnepanelen kunnen 'meebewegen' met stroompieken

DEN HAAG (ANP) - Installaties met zonnepanelen moeten als het aan D66 ligt zo worden afgesteld, dat ze bij stroompieken tijdelijk minder stroom kunnen doorgeven aan het net. Nu worden ze bij een te hoge netspanning in de wijk helemaal uitgeschakeld waardoor ze de eigenaar minder opleveren.

17 uur geleden
Ook CDA wil heroverweging verbod op F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - CDA-Kamerlid Derk Boswijk pleit voor heroverweging van het verbod op het leveren van F-35-onderdelen voor Israëlische straaljagers. "Vannacht hielpen dus Israëlische straaljagers, waar Nederland dus geen onderdelen meer mag van leveren, bij het neerhalen van Iraanse drones en kruisraketten om de Israëlische bevolking te beschermen….", schrijft hij op X. Wel moet cassatie worden afgewacht, laat Boswijk desgevraagd aan het ANP weten.

17 uur geleden
Fractieleiders Tweede Kamer veroordelen aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van GroenLinks-PvdA, D66 en Volt veroordelen de aanval van Iran op Israël. Ze noemen de aanval roekeloos, onverantwoord, gevaarlijk en zorgwekkend. De-escalatie is cruciaal, schrijven ze op X.

17 uur geleden