Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer wil van tijdelijke huurcontracten af

Tweede Kamer wil van tijdelijke huurcontracten af

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil af van tijdelijke huurcontracten. In het parlement tekent zich een meerderheid af voor een wetsvoorstel van ChristenUnie en de Partij van de Arbeid, zo bleek tijdens een debat over het initiatief.

PvdA'er Henk Nijboer en Pieter Grinwis van de ChristenUnie kwamen met het voorstel om een wijziging van de wet uit 2016 terug te draaien die tijdelijke huurcontracten in veel meer gevallen mogelijk maakte. SP, D66 en GroenLinks hebben hun steun voor het wetsvoorstel uitgesproken. De Partij voor de Dieren staat er ook achter, laat de partij weten.

Ook de PVV is tegen tijdelijke contracten, al had Tweede Kamerlid Alexander Kops wel nog wat vragen over het voorstel dat nu voorligt. Hij wilde vooral weten of de regels niet te streng uitpakken voor kleine verhuurders. Hij had het over mensen die maar één woning bezitten die ze later willen verkopen voor hun oude dag, of beschikbaar willen kunnen stellen aan familie. Als de PVV uiteindelijk toch instemt, is er een Kamermeerderheid voor het plan.

Geen ideale situatie

VVD en de Groep Van Haga zien het voorstel niet zitten. Wybren van Haga, zelf vastgoedondernemer, vindt dat de woningmarkt verstoord wordt door alle regels. Als die er niet zouden zijn, zou de markt de problemen vanzelf oplossen, zegt hij. VVD'er Peter de Groot is het daar min of meer mee eens, al denkt hij niet dat dat op dit moment realistisch is, bijvoorbeeld omdat het niet mogelijk is om snel genoeg bij te bouwen. "De komende jaren hebben we nog geen ideale situatie met elkaar."

Woonminister Hugo de Jonge kwam maandag met een eigen, ander voorstel voor de tijdelijke huurcontracten. Hij wil het voor gemeenten mogelijk maken om dat lokaal te verbieden. Zijn partijgenoot Jaco Geurts vindt dat PvdA en ChristenUnie met de minister in gesprek moeten. Het Kamerlid zegt het initiatiefwetsvoorstel alleen te steunen als het op een paar punten wordt aangepast.

Het debat over het wetsvoorstel wordt later voortgezet. Dan geven Grinwis en Nijboer en minister De Jonge antwoord op vragen die nu gesteld zijn.

Meer uit Politiek

Wilders: premiersvraag 'morgenvroeg, acuut, meteen' besproken

DEN HAAG (ANP) - Het antwoord op de premiersvraag heeft flinke haast, zegt Geert Wilders tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord. Die vraag wordt volgens de PVV-leider "morgenvroeg, acuut, meteen" besproken. Hij baalt ervan dat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken als kandidaat na negatieve berichten over patenten die hij heeft geclaimd. "Het zou volgens mij een geweldige minister-president zijn geweest", aldus Wilders.

13 minuten geleden
Wilders wil voor de zomer beëdigd kabinet en debat

DEN HAAG (ANP) - Voor het zomerreces moet een nieuwe regering aantreden, een regeringsverklaring afleggen en daarover in debat gaan met de Tweede Kamer, zegt PVV-leider Geert Wilders in het debat over de formatie. De kabinetsploeg gaat vervolgens aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. "Dat kan een tijdje duren. Rond het begin van het nieuwe parlementaire jaar zal dat af moeten zijn."

18 minuten geleden
Klimaatdoel 2030 blijft staan, geeft Wilders tandenknarsend toe

DEN HAAG (ANP) - Het klimaatdoel om 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2030 vergeleken met 1990 blijft staan in het nieuwe hoofdlijnenakkoord, geeft Geert Wilders toe. "Ik vrees van wel", zegt de PVV-leider op vragen hierover van Henri Bontenbal (CDA) tijdens het debat over het akkoord. Hier was onduidelijkheid over, omdat het doel niet werd benoemd in het hoofdlijnenakkoord.

56 minuten geleden
Iedereen gaat erop vooruit, verdedigt Wilders zich tegen aanval SP

DEN HAAG (ANP) - "Iedereen gaat erop vooruit" als de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord werkelijkheid worden, zegt PVV-leider Geert Wilders. In een stekelige uitwisseling met Jimmy Dijk (SP) schermt hij met de doorrekening van het Centraal Planbureau die dinsdag is gepubliceerd. "Alles gaat beter met Nederland dankzij dit kabinet, dat er nog moet komen."

1 uur geleden
Wilders en Timmermans botsen over term 'radicaal-rechts'

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) noemt de PVV tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord radicaal-rechts, maar dat laat partijleider Geert Wilders zich niet zeggen. Daarmee zegt Timmermans dat de kiezers van de PVV een radicale partij aanhangen, vindt Wilders. "En dat zijn wij niet." Timmermans werpt tegen dat Wilders de "instituties die de democratie dragen" veelvuldig heeft aangevallen en dit stempel daarom terecht is.

1 uur geleden
Timmermans: PVV heeft asielcrisis nodig, wil juist geen oplossing

DEN HAAG (ANP) - De PVV heeft de asielcrisis nodig voor haar politieke voortbestaan en houdt die daarom bewust in stand met de voorgestelde maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord. Dat verwijt maakt leider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) aan het adres van Geert Wilders (PVV). "Voor het voortbestaan van de PVV is het voortbestaan van de asielcrisis essentieel. Als die er niet meer is, is er geen enkele reden meer om achter de PVV aan te lopen."

1 uur geleden
Zaken die niet in akkoord staan zijn vrije kwestie, denkt Wilders

DEN HAAG (ANP) - Onderwerpen waarover niets in het hoofdlijnenakkoord van de coalitie staat, zijn een "vrije kwestie" waarin de Tweede Kamer initiatief kan nemen. Dat verwacht PVV-leider Geert Wilders, zegt hij in het debat over de formatie.

1 uur geleden