
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking
DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.
Antisemitisme moet als discriminatiegrond worden bestempeld, zodat het strenger bestraft kan worden, vinden onder meer VVD en de ChristenUnie. Een aantal fracties, waaronder Volt en de SP, wil dat een bezoek aan het Holocaustmuseum voor alle scholieren in Nederland gratis wordt.
Alle fracties, behalve de afwezige Forum voor Democratie, spraken zich in het debat fel uit tegen het groeiende antisemitisme in Nederland. Het gros van de fracties kwam met een keur aan voorstellen om dat aan te pakken, waarbij enkele voorstellen tot felle kritiek leidde van DENK en in minder felle bewoordingen van Volt en de Partij voor de Dieren.
Verontwaardiging bij DENK
Zo wil BBB dat nieuwkomers moeten onderschrijven Joden te beschermen, zei voorvrouw Caroline van der Plas. De SGP steunt dit voorstel. Dit leidde tot verontwaardiging van DENK-fractievoorzitter Stephan van Baarle, die Van der Plas verweet "mensen met een andere afkomst weg te zetten als antisemiet of potentieel antisemiet".
Maar ook PVV en JA21 zeiden dat vooral immigranten zich schuldig maken aan antisemitisme. Joost Eerdmans (JA21) zei dat Jodenhaat er binnen de islamitische gemeenschap "met de paplepel wordt ingegoten". Wat hem betreft worden verblijfsvergunningen geweigerd of ingetrokken van mensen die "extremistisch of antisemitisch" zijn.
Leus
Maikel Boon (PVV) wil dat het scanderen van leuzen als 'From the river to the sea, Palestine will be free' via het strafrecht wordt bestraft. Dat wil ook de SGP.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
23 uur geleden