Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer wil geen sancties tegen leiders Azerbeidzjan

Tweede Kamer wil geen sancties tegen leiders Azerbeidzjan

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer voelt niets voor persoonsgerichte sancties van Europa tegen president Ilham Aliyev van Azerbeidzjan en zijn naaste omgeving vanwege de oorlog in Nagorno-Karabach. Een motie van die strekking van CDA met steun van ChristenUnie kreeg woensdag geen steun.

Het voorstel van CDA'er Martijn van Helvert wekte eerder tijdens het debat ook verwarring. "Wij doen nooit aan persoonsgerichte sancties tegen leiders", zei een verbaasde Sven Koopmans van coalitiegenoot VVD. Dat gebeurt zodat de gesprekken altijd door kunnen gaan.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) wees erop dat de EU nog werkt aan een sanctieregime voor mensenrechtenschenders (de zogenaamde Magnitsky-wet). Hij staat ook een gebalanceerde aanpak van de crisis voor. Het is een decennia oud conflict en beide betrokken partijen weigeren al lang om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen, zei hij.

Buitenlandse inmenging

Van Helvert zei dat met het dreigement van sancties van de EU het conflict "nu nog in de kiem gesmoord kan worden". Volgens de CDA'er wijst Aliyev een staakt-het-vuren af. "Dat mag consequenties hebben." Blok zei niet te kunnen zeggen wie de recente strijd is begonnen.

Eind vorige maand braken de gevechten uit. Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan, maar is al jaren in handen van Armenië. Er wonen overwegend christelijke Armeniërs, terwijl Azerbeidzjan een islamitisch land is.

Turkije heeft zijn steun uitgesproken voor Azerbeidzjan. De rol van Ankara wordt door bijna de hele Kamer veroordeeld. De Kamer wil dat de buitenlandse inmenging in het conflict wordt onderzocht.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

21 uur geleden
Harbers: ook ‘kampioen’ Nederland heeft problemen met water

NEW YORK (ANP) - Nederland mag dan "kampioen" zijn als het aankomt op het bouwen van dijken of waterweringen, maar problemen met water blijven ook ons land niet bespaard. Vooral het vasthouden van water en het op peil houden van de kwaliteit zijn uitdagingen, zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens de New York Water Week tegen het ANP.

22 uur geleden
BBB neemt in vijf provincies minstens een kwart van zetels in

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) is in Zuid-Holland toch op acht zetels geëindigd in plaats van op negen. JA21 krijgt er een zetel bij en komt uit op vier. De VVD en BBB zijn nu even groot in de provincie.

23 uur geleden
Kaag over politieke aardverschuiving: we hebben geen oogkleppen op

DEN HAAG (ANP) - De politieke aardverschuiving bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten vraagt van het kabinet om een "grondige analyse en reflectie", zei vicepremier Sigrid Kaag tijdens de wekelijkse persconferentie. De coalitie heeft op gevoelige dossiers zoals stikstof en asiel ambities vastgesteld, en "die kant willen we op", zei Kaag. "Maar we hebben geen oogkleppen op en blijven oog houden voor de veranderde omstandigheden." De komende tijd zal de balans tussen die twee steeds in de gaten gehouden moeten worden.

23 uur geleden
VNG hoopt dat Kamerleden spreidingswet toetsen op uitvoerbaarheid

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoopt dat de Eerste en de Tweede Kamer de spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) nog eens goed toetsen op uitvoerbaarheid. De VNG denkt dat alle kritiekpunten die eerder tegen de wet zijn ingebracht dan opnieuw naar boven komen. De VNG vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de dringende adviezen van de Raad van State naast zich neerlegt, net als de kritiek die gemeenten, burgemeesters en Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA hebben geuit.

1 dag geleden
Spreidingswet asielzoekers gaat ongewijzigd naar de Kamer

DEN HAAG (ANP) - De spreidingswet voor de opvang van asielzoekers wordt begin volgende week ongewijzigd naar de Tweede Kamer gestuurd. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat moet zorgen voor een meer evenwichtige verdeling van asielzoekers over het land. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft de forse kritiek van onder meer de Raad van State op zijn eerste voorstel terzijde geschoven.

1 dag geleden
BBB toch op acht zetels in Zuid-Holland, evenveel als VVD

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) is in Zuid-Holland toch op acht zetels geëindigd in plaats van op negen. JA21 krijgt er een zetel bij en komt uit op vier. De VVD en BBB zijn nu even groot in de provincie.

1 dag geleden