Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer wil geen Russen bij Olympische Spelen in Parijs

Tweede Kamer wil geen Russen bij Olympische Spelen in Parijs

DEN HAAG (ANP) - Russische sporters moeten volgend jaar niet bij de Olympische Spelen in Parijs worden toegelaten, ook niet onder een neutrale vlag. Dat vindt de Tweede Kamer die het kabinet oproept zich hier ook voor uit te spreken. De Kamer nam donderdag een motie hierover aan van de hand van Kati Piri (PvdA).

Volgens de Kamer kan zolang de oorlog in Oekraïne duurt geen sprake zijn van Russische deelname aan het evenement in de Franse hoofdstad. De olympische comités van een aantal landen waaronder de Scandinavische hebben het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al opgeroepen de Russen en Belarussen uit te sluiten.

Het steekt de Kamerleden dat er nog geen verbod is, terwijl een aantal Oekraïense atleten vecht aan het front en niet kan deelnemen aan de Zomerspelen. Sinds de inval van Rusland in buurland Oekraïne bijna een jaar geleden zijn Russische sporters van veel sportevenementen uitgesloten.

Eerder besluit IOC

Het IOC verklaarde eerder de deelname van Russen en Belarussen niet helemaal uit te sluiten. Die zouden dan onder neutrale vlag kunnen meedoen. De voorzitter van het IOC zei eind vorige maand dat isolatie van alle Russen niet strookt met het olympische handvest.

Oekraïne heeft al gezegd de Spelen te zullen boycotten als Russen mee mogen doen. Enkele tientallen landen zouden overwegen dit voorbeeld dan te volgen.

Meer uit Politiek

Rijna wordt speciaal economisch gezant voor Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.

3 uur geleden
Timmermans en Van der Plas bespreken stikstof toch in Den Haag

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te bespreken hoe het Nederlandse stikstofprobleem opgelost kan worden. De klimaatman van de Europese Commissie wilde de grote winnaar van de verkiezingen in Brussel "uitleggen wat de Europese regels zijn" over stikstof. Maar Van der Plas heeft geen tijd en ziet Timmermans liever naar Den Haag afreizen.

5 uur geleden
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland

ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".

5 uur geleden
Rutte voor het eerst na hard rapport aardbevingen in Groningen

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is maandag in Loppersum en Garmerwolde geweest om te luisteren naar inwoners, bestuurders en maatschappelijke organisaties. Hij wilde weten hoe het rapport van de parlementaire enquêtecommissie, die de aardgaswinning in Groningen onderzocht, bij hen is geland. Het was de eerste keer dat Rutte weer naar Groningen ging na de presentatie van het vernietigende rapport eind februari. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) was er ook bij.

7 uur geleden
Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft zich te lang gericht "op alleen efficiëntie en doelmatigheid". Een overheid hoort juist ook "dienstbaar en dichtbij" te zijn. Dat zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze reageert op een rapport dat drie adviesraden maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht.

12 uur geleden
Adviesraden: overheid geeft niet genoeg aandacht aan zwakke regio

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft te weinig oog voor regio's met problemen in Nederland. De inwoners van zulke gebieden "voelen zich niet gezien, laat staan begrepen", en daar hebben ze "alle reden toe", constateren drie adviesraden maandag in een gezamenlijk advies aan de overheid.

13 uur geleden
Vlaamse BBB wil volgend jaar met verkiezingen meedoen

BRUSSEL (ANP) - Ook in Vlaanderen is een BBB in de maak. Het nieuwe BoerBurgerBelangen spiegelt zich aan zijn succesvolle Nederlandse voorganger en wil volgend jaar meedoen met de verkiezingen. België stemt volgend voorjaar onder meer voor een nieuw parlement en in de herfst nieuwe gemeentebesturen.

14 uur geleden