Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

Het wetsvoorstel regelt onder meer dat er geen verklaring meer nodig is van een deskundige om in de geboorteakte het geslacht aan te passen. Ook komt de leeftijdsgrens van 16 jaar te vervallen om zo'n aanpassing te laten doorvoeren. In 2022 sprak de Kamer er voor het eerst over, waarna het debat later zou worden hervat.

Dat is er niet meer van gekomen omdat het wetsvoorstel vorig najaar door de Kamer controversieel was verklaard, na de val van het kabinet. Dat betekent dat de Kamer het niet meer behandelt voordat er een nieuw kabinet is aangetreden. Maar NSC en SGP besloten onlangs toch een motie over de wet in te dienen bij een ander debat.

Handelwijze

Deze handelwijze leidde tot hoon bij partijen die het er niet mee eens zijn dat het voorstel al zou worden ingetrokken voordat ze er verder over konden praten. Onder meer D66, GroenLinks-PvdA, VVD, SP, Volt en Partij voor de Dieren stemden dan ook tegen de motie, verklaarden ze voorafgaand aan de hoofdelijke stemming.

D66-Kamerlid Wieke Paulusma beticht NSC ervan "een geitenpaadje" te hebben gevonden om een inhoudelijk debat over het voorstel uit de weg te gaan. Haar partij vindt dit "een oncollegiale, onzorgvuldige en onwenselijk gang van zaken en zeker geen teken van goed bestuur".

Meer uit Binnenland

Nederlandse brandweerlieden gaan Spaanse collega's helpen

ARNHEM (ANP) - Nederlandse brandweerlieden gaan naar Spanje om hun collega's daar te helpen bij de bestrijding van natuurbranden. Dat gebeurt in de regio Galicië, in het noordwesten van Spanje, meldt de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV), waaronder de brandweerkorpsen vallen.

34 minuten geleden
Vogels leggen recordaantal eieren voor camera's Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.

1 uur geleden
NS en Arriva zetten extra treinen in rond Nijmeegse Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.

1 uur geleden
RSJ: meer doen om gevangenen makkelijker te laten stemmen

DEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.

1 uur geleden
Schipper watertaxi kan zich ongeluk niet herinneren

LEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.

1 uur geleden
Nieuw kunstgras tegen hittestress sporters Amsterdam en Haarlem

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.

2 uur geleden
CPB: kind leert meest van leraar die langdurig bij school werkt

DEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.

3 uur geleden