Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer wil dat kabinet einde maakt aan winsten in jeugdzorg

Tweede Kamer wil dat kabinet einde maakt aan winsten in jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft verschillende moties aangenomen om de verbeteringen in de jeugdzorg te versnellen. Daarnaast heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) de opdracht van de Kamer gekregen om met extra onderwerpen aan de slag te gaan. Het kabinet moet onder meer een einde maken aan "excessieve winstuitkeringen" in de jeugdzorgsector. Een motie van SP en CDA hiertoe is aangenomen.

"De ellende van een kind is geen verdienmodel", vindt SP-Kamerlid Peter Kwint, initiatiefnemer van de motie. De motie was vorige week tijdens het debat over de jeugdzorg ontraden door Van Ooijen. De staatssecretaris is met andere wetgeving bezig om hier paal en perk aan te stellen.

Daarnaast moet de staatssecretaris aan de slag met de problematiek van jongeren die tot hun 18e jaar jeugdhulp krijgen en die niet meer krijgen zodra ze 18 jaar zijn geworden. Gemeenten, die de jeugdzorg financieren, kunnen aan deze jongeren 'verlengde jeugdzorg' toekennen. De praktijk laat zien dat veel gemeenten dit alleen doen bij bijzondere omstandigheden.

Dakloosheid

De Tweede Kamer maakt zich hier grote zogen over, omdat het tot dakloosheid kan leiden. D66 wil dat de "bewijslast" wordt omgekeerd. "Gemeenten moeten kunnen aantonen dat het niet langer nodig om jeugdhulp te geven", zei D66-Kamerlid Rens Raemakers vorige week in een Kamerdebat over de jeugdzorg. Ook zijn motie werd door een Kamermeerderheid gesteund.

Zoals verwacht heeft de Kamer daarnaast een motie van PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis aangenomen, waarin aan het kabinet harde deadlines worden gesteld om verbeteringen in de jeugdzorg door te voeren. Zo moet in juli volgend jaar de verplichting tot regionale en landelijke inkoop van (hoog) specialistische zorg wettelijk van kracht zijn. Het gaat om bijvoorbeeld de zorg voor kinderen met een ernstige eetstoornis of suïcidale gedachten. Vanaf begin 2024 moeten gemeenten worden verplicht reële tarieven te betalen voor de jeugdzorg.

Met deze aanscherpingen en deadlines wil de Kamer voorkomen dat het recent gesloten jeugdzorgakkoord een papieren tijger wordt. In dat akkoord, de zogeheten hervormingsagenda jeugd, hebben Rijk, gemeenten, zorgaanbieders en zorgmedewerker afspraken gemaakt over verbeteringen en besparingen in de jeugdzorg.

Meer uit Politiek

Verhoging huurtoeslag kost ongeveer 1 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De huurtoeslag gaat dit jaar voor een totaal van ongeveer 100 miljoen euro omhoog, en volgend jaar voor ongeveer 900 miljoen euro. Dat staat in de voorjaarsnota waarover de coalitie woensdag een akkoord sloot en die vrijdag naar buiten is gebracht. PVV-leider Geert Wilders sprak deze week over een "boodschappenbonus", omdat mensen meer geld zouden overhouden voor de boodschappen.

5 minuten geleden
Belasting op aandelen start-ups en scale-ups lager en later

DEN HAAG (ANP) - Werknemers van start-ups en scale-ups gaan minder belasting betalen over aandelen in hun bedrijf. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken bij de publicatie van de voorjaarsnota vrijdag. Het moment waarop de belasting wordt geheven, verandert ook.

7 minuten geleden
Kabinet schrapt regeling kwetsbare middelbare schoolleerlingen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet schrapt vanaf 2028 een regeling waarmee kwetsbare kinderen in het voortgezet onderwijs worden geholpen. In 2027 wordt 90 miljoen euro bezuinigd op de regeling en vanaf 2028 is het structureel 177 miljoen euro per jaar, waardoor de regeling stopt.

8 minuten geleden
Kabinet int 1,3 miljard meer inkomstenbelasting tegen hogere btw

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet compenseert het schrappen van de hogere btw op cultuur, media en sport door meer inkomstenbelasting te innen. Dat staat in de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota. Deze maatregel moet jaarlijks 1,3 miljard euro opleveren.

10 minuten geleden
Gemeenten krijgen komende 2 jaar 3 miljard euro extra

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten krijgen de komende twee jaar 3 miljard euro extra, staat in de voorjaarsnota die vrijdag naar buiten is gekomen. Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) is blij met het geld dat gaat naar de gemeentefinanciën en de jeugdzorg, laat ze weten.

12 minuten geleden
Begrotingstekort loopt minder op dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Het begrotingstekort loopt minder hard op dan op Prinsjesdag werd verwacht. In september was de verwachting nog dat het tekort dit jaar 2,8 procent van het bbp zou zijn, en volgend jaar 3,7 procent. Dat is bijgesteld naar 2,6 en 3,0 procent. Alleen in 2027 is het verwachte tekort iets hoger.

14 minuten geleden
Visserij voorrang boven windenergie in nieuwe plannen Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft ruimte gereserveerd voor 21 gigawatt aan windenergie op zee - minder dan eerder mogelijk leek. Dat komt doordat het belang van de visserij nadrukkelijk is meegewogen bij de keuze van nieuwe windenergiegebieden, meldt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag in de nieuwe ontwerpwijziging van het Programma Noordzee.

42 minuten geleden