Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer wil concretere aanpak voor bestrijding femicide

Tweede Kamer wil concretere aanpak voor bestrijding femicide

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om vrouwenmoord tegen te gaan zijn niet concreet genoeg als het aan VVD, D66, CDA, PVV, GroenLinks-PvdA, BBB en SP ligt. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil preventief optreden bij femicide, bijvoorbeeld door de zogenoemde rode vlaggen eerder te herkennen, alleen is onduidelijk hoe precies. De fracties willen dan ook een concretere aanpak, maar de ideeën hierover lopen nog uiteen.

Zo pleit Kamerlid Songül Mutluer (PvdA) voor het afzonderlijk strafbaar stellen van femicide, omdat het een "genderspecifiek misdrijf is, en daarom een aparte aanpak nodig heeft". Kamerlid Hanneke van der Werf (D66) vindt dit ingewikkeld, omdat er nog geen duidelijke definitie is van femicide. VVD-Kamerlid Bente Becker heeft "niks tegen het apart straffen, als dat ertoe leidt dat femicide beter bestraft kan worden" maar vindt het punt van Van der Werf terecht, en stelt dat er gedegen onderzoek moet komen naar het effect van het opnemen van vrouwenmoord als afzonderlijk misdrijf.

Weerwind ziet weinig in een aparte strafbaarstelling, omdat dit volgens hem in de praktijk leidt tot "minder armslag". Dat wil zeggen dat de rechter minder speling heeft bij zijn of haar eindoordeel omdat de wet meer is ingekaderd. Wel komt de minister in het voorjaar van 2024 terug op het thema vrouwenmoord, en daarin zal hij ook ingaan op het rechtssysteem rond femicide.

Aanpak versnipperd

Nicole Temmerink (SP) stelde dat het onderwerp vrouwenmoord de dupe is van de versnippering van ministeries. Zij ziet liever dat het hele thema onder de verantwoordelijkheid valt van het ministerie van Justitie en Veiligheid, nu zijn ook de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hiermee gemoeid. CDA-Kamerlid Anne Kuik wil zelfs dat er een ministerie voor Gezinsbeleid wordt opgericht, waar ook femicide wordt ondergebracht.

Mutluer wil dat in een volgend kabinet alles rondom femicide onder de verantwoordelijkheid van de minister voor Rechtsbescherming valt, en dat dit dan een vrouw is. "Omdat dit thema iets meer door ons vrouwen gevoeld wordt". Bij het debat waren los van de voorzitter en de minister alleen vrouwelijke woordvoerders aanwezig.

Partner of ex

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was bij zes op de tien vrouwen die in de afgelopen vijf jaar werden vermoord, de vermoedelijke dader een partner of ex. Bij vrouwen tussen de twintig en zestig jaar oud was dat zelfs bij driekwart van de moorden het geval. In 2022 werden er 48 vrouwen vermoord, 10 meer dan het jaar ervoor.

Meer uit Politiek

Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

15 uur geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

1 dag geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden