Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer weer aan de slag na zomerreces

Tweede Kamer weer aan de slag na zomerreces

DEN HAAG (ANP) - Met het traditionele vragenuurtje gaat de Tweede Kamer weer aan de slag na het zomerreces. Deze week zijn de volksvertegenwoordigers vooral druk bezig met te kijken welke onderwerpen nog door het demissionaire kabinet kunnen worden behandeld en welke niet, het zogenoemd controversieel verklaren van onderwerpen.

Zaken waarover de Kamer verschillend denkt, zoals de spreidingswet, worden dan overgelaten aan een volgend kabinet. Niet alleen wetgeving, ook brieven en nota's kunnen controversieel worden verklaard. Het is trouwens geen statische lijst. Een meerderheid van de Kamer kan nieuwe onderwerpen op de lijst zetten of zaken ervanaf halen.

De Kamer is bij terugkomst overigens anders van samenstelling dan toen de vakantie begon begin juli. Het aantal fracties is gegroeid naar 21. Dat komt doordat Olaf Ephraim zich heeft afgescheiden van de Groep Van Haga. Verder is de BBB van een naar vier zetels gegaan door de overstap van Lilian Helder (PVV), Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Derk Jan Eppink (JA21). De PVV houdt zestien zetels over, JA21 nog maar eentje.

De Tweede Kamer blijft nog actief tot medio volgende maand. Na het herfstreces begint waarschijnlijk het verkiezingsreces. Dan vinden er geen debatten plaats, maar voeren de volksvertegenwoordigers campagne in aanloop naar de verkiezingen op 22 november. De nieuwe Tweede Kamer wordt op 6 december geïnstalleerd.

Meer uit Politiek

Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd

DEN HAAG (ANP) - De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.

3 uur geleden
Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat prinses Amalia vanaf 1 januari haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen per jaar niet meer gaat terugstorten. Ze wil het geld gebruiken voor het opbouwen van een secretariaat en reserveringen voor woon- en werkverblijf. "Haar studie vordert en ze wordt steeds zichtbaarder", zei Rutte in een toelichting aan de pers.

3 uur geleden
Zeeland staat vergassen ganzen uit natuurgebieden toe

MIDDELBURG (ANP) - Ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden lopen vanaf eind deze week het risico te worden gevangen en vergast. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hier toestemming voor gegeven.

5 uur geleden
Financiële meevaller voor Flevoland door afschaffen korting

LELYSTAD (ANP) - De provincie Flevoland heeft een meevaller van 2 miljoen euro per jaar, doordat de zogeheten opschalingskorting is afgeschaft door het demissionaire kabinet. Ook is er meer geld binnengekomen dan verwacht uit de motorrijtuigenbelasting.

6 uur geleden
Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

9 uur geleden
Kantoor van Europarlementariër Krah doorzocht in spionagezaak

BRUSSEL (ANP) - Het kantoor van de prominente Duitse Europarlementariër Maximilian Krah in Brussel is op verzoek van de Duitse autoriteiten doorzocht. Het onderzoek houdt verband met de aanhouding van zijn medewerker Jian G., die verdacht wordt van spionage, meldt justitie.

9 uur geleden
Yeşilgöz walgt van geweld bij UvA-protest: 'puur tuig'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft "met walging" gekeken naar het geweld rond een pro-Palestijnse protestactie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Puur tuig" noemt zij degenen die daar onder meer politiemensen en journalisten belaagden.

10 uur geleden