Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer voor sneller ingrijpen voorzitter, Forum onder vuur

Tweede Kamer voor sneller ingrijpen voorzitter, Forum onder vuur

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Kamervoorzitter meer bevoegdheden krijgt om in te grijpen als Kamerleden hun collega's in debatten intimideren of bedreigen. Forum voor Democratie is daar tegen. Kamerlid Gideon van Meijeren botste hierover met een aantal andere partijen.

In de Kamer moet alles kunnen worden gezegd, vindt Van Meijeren. "Het vrije parlementaire debat, dit fundamentele uitgangspunt van de democratie, staat ernstig onder druk", stelde de FVD'er in een debat over de omgangsvormen in en van de Tweede Kamer. Na de komst van de nieuwe voorzitter Vera Bergkamp mag er steeds minder worden gezegd in het parlement, aldus het Kamerlid. "De huidige Kamervoorzitter misbruikt haar bevoegdheden om Kamerleden de mond te snoeren."

De opvatting van het Forum-Kamerlid werd gehekeld door zowel de coalitie- als oppositiepartijen. Forum is een van de partijen die in de Kamer regelmatig door de voorzitter tot de orde wordt geroepen, omdat zij te ver gaat. Zo dreigde Forum-Kamerlid Pepijn van Houwelingen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat hij eens voor een tribunaal zou worden gesleept. "Forum draagt bij aan de spiraal van geweld, ook hier in het parlement", stelde GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Dit soort ondermijnende activiteiten accepteren we niet."

Eerder woord ontnemen

Diverse partijen hekelden de afwezigheid van Forum bij veel debatten, waaronder een groot deel van het debat over de omgangsvormen. "Twee minuten voor zijn eigen inbreng loopt Van Meijeren de zaal in om zijn tirade te gaan afsteken. Ik ga daar niet naar luisteren", stelde SP-Kamerlid Renske Leijten. "Totale waanzin", vond ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB).

D66 en ChristenUnie hebben inmiddels een Kamermeerderheid achter zich voor hun voorstel tot aanpassing van het reglement van orde van de Kamer. Tweede Kamerleden die collega-volksvertegenwoordigers in debatten intimideren of bedreigen, moet eerder het woord worden ontnomen of zelfs uitgesloten kunnen worden van de vergadering. De voorzitter van de Tweede Kamer moet deze mogelijkheid krijgen. Het reglement van orde moet op dit punt worden aangepast, vinden de partijen.

Kamervoorzitter Bergkamp maakt zich zorgen over de verruwing van de Kamerdebatten en over de uitingen daarvan op sociale media en de weerslag daarvan op de maatschappij. "Berichten op sociale media zetten de verhoudingen op scherp." Ze wil van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten of deze uitingen op sociale media door Kamerleden en/of hun achterban ook werkelijk leiden tot toename van het aantal bedreigingen van Kamerleden. Volgende week laat ze aan de Kamer weten of de NCTV een dergelijk onderzoek kan uitvoeren.

Meer uit Binnenland

Forse verlaging van tarieven uitzending EK op publieke schermen

HILVERSUM (ANP) - De NOS en NPO voeren een flinke verlaging door van de tarieven voor het uitzenden van het EK op publieke schermen. Het gaat om een verlaging van ruim 75 procent, meldt de NOS in een persbericht.

10 uur geleden
Nederland levert Oekraïne samen met ander land Patriot-systeem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat samen met een ander land een Patriot-systeem leveren aan Oekraïne. Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren maakte vrijdag bekend dat het is gelukt om onderdelen te verzamelen waarmee een compleet systeem kan worden gevormd. Ze was daar al enige tijd mee bezig. Patriotsystemen zijn belangrijke wapensystemen die raketten van de vijand uit de lucht kunnen schieten.

11 uur geleden
Demonstranten bezetten klaslokalen en toiletblok UvA-gebouw

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben vrijdagmiddag een gang, twee klaslokalen en een toiletblok bezet op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. De locaties zijn in het zogeheten B-gebouw. Volgens een woordvoerder van de UvA gaat het om gemaskerde demonstranten, die leuzen schreeuwen en de deuren naar de lokalen blokkeren.

11 uur geleden
Bestuur Zuidoost: vaardig iemand anders af dan Bosma op 1 juli

AMSTERDAM (ANP) - Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam ziet liever dat het parlement een andere vertegenwoordiger dan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma stuurt naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli in het Oosterpark. In een verklaring noemt het bestuur de uitnodiging van Bosma om aanwezig te zijn bij de Keti Koti-herdenking "een duivels dilemma".

11 uur geleden
Voorbereidingen gaswinning bij Schiermonnikoog mogen van start

DEN HAAG (ANP) - De voorbereidingen voor gaswinning in de Noordzee bij Schiermonnikoog mogen van de rechter van start gaan. Gasbedrijf ONE-Dyas heeft vrijdag van de voorzieningenrechter toestemming gekregen een productieplatform te installeren om vanaf het einde van dit jaar gas te kunnen winnen uit de bodem.

12 uur geleden
Verdachte agent herinnert zich weinig van inzet geweld Dordrecht

ROTTERDAM (ANP) - Een 55-jarige politieman uit Rotterdam, die wordt verdacht van het verzwijgen van geweld tijdens een arrestatie in Dordrecht op sinterklaasavond in 2020, kan zich niet veel herinneren van die bewuste avond. Dat zei de man vrijdag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in de rechtbank van Rotterdam.

12 uur geleden
Politiebonden vinden verlofbeperking rondom NAVO-top schrijnend

DEN HAAG (ANP) - De vier politievakbonden zijn niet te spreken over de verlofbeperking voor politiemensen vanwege de NAVO-top in Den Haag volgend jaar. Omdat er voor de top zoveel politie-inzet nodig is, krijgen werknemers pas aan het einde van dit jaar te horen of ze in de periode rondom het evenement in juni verlof kunnen opnemen.

12 uur geleden