Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer voor sneller ingrijpen voorzitter, Forum onder vuur

Tweede Kamer voor sneller ingrijpen voorzitter, Forum onder vuur

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Kamervoorzitter meer bevoegdheden krijgt om in te grijpen als Kamerleden hun collega's in debatten intimideren of bedreigen. Forum voor Democratie is daar tegen. Kamerlid Gideon van Meijeren botste hierover met een aantal andere partijen.

In de Kamer moet alles kunnen worden gezegd, vindt Van Meijeren. "Het vrije parlementaire debat, dit fundamentele uitgangspunt van de democratie, staat ernstig onder druk", stelde de FVD'er in een debat over de omgangsvormen in en van de Tweede Kamer. Na de komst van de nieuwe voorzitter Vera Bergkamp mag er steeds minder worden gezegd in het parlement, aldus het Kamerlid. "De huidige Kamervoorzitter misbruikt haar bevoegdheden om Kamerleden de mond te snoeren."

De opvatting van het Forum-Kamerlid werd gehekeld door zowel de coalitie- als oppositiepartijen. Forum is een van de partijen die in de Kamer regelmatig door de voorzitter tot de orde wordt geroepen, omdat zij te ver gaat. Zo dreigde Forum-Kamerlid Pepijn van Houwelingen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat hij eens voor een tribunaal zou worden gesleept. "Forum draagt bij aan de spiraal van geweld, ook hier in het parlement", stelde GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Dit soort ondermijnende activiteiten accepteren we niet."

Eerder woord ontnemen

Diverse partijen hekelden de afwezigheid van Forum bij veel debatten, waaronder een groot deel van het debat over de omgangsvormen. "Twee minuten voor zijn eigen inbreng loopt Van Meijeren de zaal in om zijn tirade te gaan afsteken. Ik ga daar niet naar luisteren", stelde SP-Kamerlid Renske Leijten. "Totale waanzin", vond ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB).

D66 en ChristenUnie hebben inmiddels een Kamermeerderheid achter zich voor hun voorstel tot aanpassing van het reglement van orde van de Kamer. Tweede Kamerleden die collega-volksvertegenwoordigers in debatten intimideren of bedreigen, moet eerder het woord worden ontnomen of zelfs uitgesloten kunnen worden van de vergadering. De voorzitter van de Tweede Kamer moet deze mogelijkheid krijgen. Het reglement van orde moet op dit punt worden aangepast, vinden de partijen.

Kamervoorzitter Bergkamp maakt zich zorgen over de verruwing van de Kamerdebatten en over de uitingen daarvan op sociale media en de weerslag daarvan op de maatschappij. "Berichten op sociale media zetten de verhoudingen op scherp." Ze wil van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten of deze uitingen op sociale media door Kamerleden en/of hun achterban ook werkelijk leiden tot toename van het aantal bedreigingen van Kamerleden. Volgende week laat ze aan de Kamer weten of de NCTV een dergelijk onderzoek kan uitvoeren.

Meer uit Binnenland

Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

1 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

4 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

5 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

8 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

9 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

10 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

12 uur geleden