
Tweede Kamer voor moties van afkeuring, geen hoofdelijke stemming
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt de twee moties van afkeuring tegen de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) vanwege chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. De krappe meerderheid werd duidelijk toen coalitiepartij ChristenUnie donderdagmiddag aankondigde om voor te stemmen, samen met de hele oppositie.
Dat hoofdelijk gestemd zou worden over de moties, maakte de situatie nog spannend. Dan was de uitkomst namelijk afhankelijk van welke Kamerleden aanwezig zijn in het Kamergebouw. Die kunnen ziek zijn of verhinderd om naar Den Haag te komen. Maar Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) trok haar verzoek om zo'n stemming te houden eind van de middag in. De gewone stemming is donderdagavond. Dan is de uitkomst makkelijker te voorspellen omdat dan per fractie wordt gestemd.
Aan het eind van een lang en fel debat dat duurde tot in de nacht van woensdag op donderdag, diende PvdA-Kamerlid Kati Piri een motie van afkeuring in tegen Bijleveld. Zij heeft volgens de Kamer niet tijdig werk gemaakt van het in veiligheid brengen van tolken die in het verleden werkten voor de Nederlandse missie in dat land, terwijl de Kamer daar herhaaldelijk om had gevraagd.
Steun
Een tweede motie van afkeuring betrof de manier waarop het kabinet de uiteindelijke evacuatie heeft uitgevoerd en de Kamer daarover heeft geïnformeerd. Pas toen de Taliban de hoofdstad Kabul hadden ingenomen, werd inderhaast een luchtbrug opgezet. Lang niet iedereen kon op tijd worden geëvacueerd. De Kamer houdt Kaag daar eindverantwoordelijk voor.
Demissionair premier Mark Rutte wilde donderdag nog niet reageren op de aangekondigde steun van de ChristenUnie voor de moties. De moties werden ondertekend door twaalf oppositiepartijen, maar niet door de PVV en Forum voor Democratie. Maar die twee partijen hebben laten weten dat zij voor zullen stemmen.
Motie van wantrouwen
Een motie van afkeuring is minder vergaand dan een motie van wantrouwen. Bij die laatste treedt een bewindspersoon meteen af, omdat er niet genoeg vertrouwen meer is. Bij een motie van afkeuring wordt het gevoerde beleid afgekeurd. Het is aan bewindslieden zelf om hier al dan niet gevolg aan te geven.
Rutte kreeg eerder dit jaar vanwege het schandaal rondom de formatie en toen nog CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt een motie van afkeuring te verwerken, maar bleef aan. Kaag zei bij die gelegenheid dat zij zelf haar conclusies zou hebben getrokken. Ingewijden uit D66-kringen geven geen uitsluitsel welke conclusies Kaag donderdag verbindt aan een aangenomen motie van afkeuring.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
11 uur geledenOSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
13 uur geleden