Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer verwijt kabinet te weinig regie bij aanpak corona

Tweede Kamer verwijt kabinet te weinig regie bij aanpak corona

DEN HAAG (ANP) - De samenleving is onvoldoende voorbereid op een forse opleving van corona, en dat ligt voor een belangrijk deel aan het kabinet. Daar komt de breed gedeelde kritiek van de Tweede Kamer, zowel oppositie als coalitie, op neer. "Er moet meer gebeuren", vindt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Het kabinet moet meer verantwoordelijkheid nemen en de regie meer naar zich toetrekken, zei ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

De VVD wil op korte termijn plannen van het kabinet zien als het coronavirus weer hevig om zich heen grijpt. Voor zware scenario's liggen er nog geen plannen, ziet Harry Bevers. "We zijn niet klaar voor een crisissituatie", zei ook PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken.

Het kabinet moet daarnaast meer actie ondernemen om de vaccinatiebereidheid onder Nederlanders te verhogen en daarbij extra aandacht besteden aan moeilijk bereikbare groepen, vinden veel fracties. Belangrijke keuzes - wie krijgt straks voorrang in het ziekenhuis - worden vooruitgeschoven, vindt het CDA. De 29 sectorplannen zijn zo verschillend dat het straks voor Nederlanders volstrekt onduidelijk is wanneer en welke regels gaan gelden in de horeca, winkels, bij kappers en op sportscholen, vinden onder meer PvdA en GroenLinks.

Lakse houding

Veel kritiek is er op de lakse houding van het kabinet als het gaat om de compensatie van verplegend personeel dat bij de behandeling van coronapatiënten zelf ziek is geworden, en nog steeds last heeft van langdurige klachten. "Het is beschamend dat we voor deze groep mensen nog steeds geen oplossing hebben", vindt Wieke Paulusma (D66). Ze wil dat minister Conny Helder (Langdurige Zorg) "meer urgentie en meer daadkracht" toont. De SP vindt dat de compensatiegroep moet worden uitgebreid.

Helder heeft woensdag de Raad van State om advies gevraagd over een financiële tegemoetkoming van eenmalig 15.000 euro voor zorgpersoneel met langdurige Covid, dat tijdens de eerst golf (maart tot en met juni 2020) in de frontlinie stond en ziek is geworden.

De (her)invoering van het coronatoegangsbewijs blijft een politieke splijtzwam, ook binnen de coalitie. CDA wil die nooit meer, de VVD juist wel.

Meer uit Politiek

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht lukte het de Tweede Kamer vrijdag niet om de artikelsgewijze behandeling van de nieuwe pensioenwet af te ronden. Pensioenminister Carola Schouten en haar ambtenaren beantwoordden in meer dan zes uur zeker tweehonderd vragen, vooral over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en over het nieuwe pensioencontract. Politiek lijkt de behandeling weinig te hebben veranderd.

13 minuten geleden
Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien. Het is de bedoeling dat deze gesprekken ergens in maart tot een landbouwakkoord leiden.

48 minuten geleden
Weerwind noemt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het "eervol" om namens de Nederlandse regering in Suriname te spreken over de excuses voor het slavernijverleden. Hij zal daar op uitnodiging zijn op 19 december - "een belangrijke dag" - om een toelichting te geven op de woorden van premier Mark Rutte. Tegelijk doet het hem "pijn" dat er kritiek is op zijn komst, onder meer vanuit de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname.

3 uur geleden
Nederland blijft tegen toetreding Bulgarije tot Schengenzone

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft tegen toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Roemenië en Kroatië zijn wel klaar om toe te treden, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie) na de ministerraad. Bulgarije voldoet volgens hem nog niet aan de voorwaarden.

3 uur geleden
De Jonge: heel erg eens met ombudsman dat verduurzaming beter kan

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het "heel erg eens" met de Nationale ombudsman dat het voor veel huurders te moeilijk is om hun huis te verduurzamen. Daarom is de overheid er volgens hem "hard mee bezig". Hij wijst erop dat gewerkt wordt aan zowel financiële als lokale praktische steun. Hij zegt gemeenten daarbij te willen helpen.

6 uur geleden
Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

DEN HAAG (ANP) - Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is. "Maar dat is voor ons niet acceptabel, de wettelijke verplichting gaat gewoon in per 31 december", aldus Heijnen.

18 uur geleden
Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar. "Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is", aldus de bewindsvrouw.

20 uur geleden