Tweede Kamer unaniem: verlaag proeven met apen naar minimum
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft het kabinet unaniem verzocht om het aantal dierproeven met apen tot het absolute minimum te beperken. Alle twintig partijen in het parlement ondertekenen een motie van Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren, waarin op wordt geroepen te onderzoeken hoe het aantal proeven verder omlaag kan worden gebracht. In 2016 werd een vergelijkbare motie ook al unaniem aangenomen in de Kamer.
De motie richt zich vooral tegen het apentestcentrum BPRC in Rijswijk, dat het grootste van Europa is. Het centrum wil het aantal proeven met apen omlaag brengen naar 150 in 2025 en heeft het kabinet in 2019 ook een plan aangeboden hoe dit moet gebeuren. Minister Robbert Dijkgraaf (Wetenschap) steunt de motie tijdens het debat over de onderwijsbegroting en heeft er vertrouwen in dat dit doel wordt gehaald. Hij wil BPRC hier ook aan houden.
Wassenberg heeft hier geen vertrouwen in omdat hij in de afgelopen tien jaar geen duidelijk dalende trend ziet in het aantal proeven. In 2020 vonden er 212 proeven plaats, tientallen meer dan een jaar eerder. Dat komt omdat toen veel proeven zijn gedaan om onderzoek te doen naar het coronavirus.
De verlaging van het aantal proeven met apen moet volgens de motie geen gevolgen hebben voor "strikt noodzakelijk" onderzoek naar "levensbedreigende ziekten".
Meer uit Politiek
AMERSFOORT (ANP) - Het Nationaal Burgerberaad Klimaat is zaterdag voor het eerst bijeengekomen. De startbijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort werd geopend door de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Dat deden ze samen met voorzitter Nienke Meijer aan de hand van een vraaggesprek.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De beloofde oplossing voor de overlast die een groep asielzoekers veroorzaakt op het spoor bij Maarheeze, laat nog wat langer op zich wachten. Dat zei staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) na afloop van de ministerraad. Het kabinet praat er de komende dagen over door, aldus de bewindspersoon, die voor aanvang van de wekelijkse kabinetsvergadering nog had gezegd met "concrete stappen" naar buiten te komen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma kijkt nadrukkelijk ook naar andere sectoren dan de landbouw om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens Wiersma zijn er na een impactvolle uitspraak van de Raad van State "aanvullende stappen" nodig, ook in bijvoorbeeld de luchtvaart. Toch stoot de landbouw als sector veruit de meeste stikstof uit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een uitspraak van de hoogste bestuursrechter over stikstof van vorige maand leidt volgens woonminister Mona Keijzer tot gevolgen die "zeer ingewikkeld" zijn. De Raad van State oordeelde dat boeren of bouwers minder gemakkelijk kunnen schuiven met stikstofruimte. De gevolgen hiervan kunnen zo groot zijn, dat het kabinet een speciale kerngroep van ministers opricht om een oplossing te vinden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een minderjarige vluchteling kan na een veroordeling voor een ernstig delict tegen de openbare orde (zoals openlijke geweldpleging, lidmaatschap van een terroristische organisatie) sneller zijn asielvergunning kwijtraken. Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie wil dat binnen twee weken regelen.
1 dag geleden