Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer trapt nieuw parlementair jaar af

Tweede Kamer trapt nieuw parlementair jaar af

DEN HAAG (ANP) - Het reces van de Tweede Kamer zit erop en het normale werk wordt hervat. De eerste plenaire vergadering van dit parlementaire jaar is het wekelijkse vragenuur met het kabinet, dat al een paar weken langer terug is van de zomerstop. De bewindslieden hebben een aantal ministerraden en overleggen over specifieke onderwerpen achter de rug en ook uitgebreid gesproken over de nieuwe begroting voor komend jaar.

Een van de belangrijkste onderwerpen op de Kameragenda voor komende week staat op woensdag gepland. Dan is er een debat over de eenmalige compensatie voor de hoge energierekeningen die in maart al was toegezegd. Dat debat zal ook aangegrepen worden door kritische oppositieleden die vinden dat het kabinet dit jaar nog meer moet doen om de koopkracht van mensen te versterken.

Door de hoge prijzen hebben huishoudens minder te besteden en dreigt een groep van bijna 1,3 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens terecht te komen. Het kabinet zegt dat het dit jaar praktisch vrijwel onmogelijk is om nog extra maatregelen te treffen om mensen financieel te ondersteunen. Wat het jaar erop gedaan wordt, wil het kabinet pas over twee weken bekendmaken op Prinsjesdag. Bronnen melden dat er in 2023 zo'n 15 miljard euro wordt uitgetrokken voor lastenverlichting.

Tijdens recessen worden geen debatten gepland. Wel kan de Kamer ervoor kiezen om terug te komen van reces, zoals deze zomer gebeurde naar aanleiding van Wopke Hoekstra's interview met het AD, waarin de CDA-leider en vicepremier een aanpassing van het stikstofbeleid bepleitte.

Het is niet de bedoeling dat de bijna twee maanden zomerreces helemaal opgaan aan vakantie. Kamerleden hebben werkbezoeken afgelegd, zich verdiept in inhoudelijke dossiers en partijbijeenkomsten bijgewoond, benadrukken ze graag. Ook zijn de openbare verhoren voor de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen al ruim een week aan de gang.

De volgende recesperiode is in de laatste week van oktober. Het zomerreces van de Eerste Kamer begon een kleine week later en is maandag pas afgelopen.

Meer uit Binnenland

Uitermark (BZK): ga kabinetsleden aan basislijn rechtsstaat houden

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) is blij dat zij juist op het departement terechtkomt waar "goed bestuur het meeste vorm krijgt". Als bewindspersoon die ook over de democratische rechtsstaat gaat, noemt ze het belangrijk dat de kabinetsleden zich houden aan het coalitieakkoord, "maar ook aan de afspraken die gemaakt zijn over de rechtsstaat". De vier coalitiepartijen hebben hierover een basislijn vastgelegd.

50 minuten geleden
Nieuwe defensieminister: Oekraïne 'op dezelfde wijze' steunen

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de beoogde nieuwe minister van Defensie Ruben Brekelmans ligt, blijft Nederland voortrekker op het gebied van steun aan Oekraïne. Brekelmans (VVD) zegt na zijn gesprek met de formateur en beoogd premier dat hij ervan uitgaat dat het toekomstige kabinet de steun op "militair, financieel en diplomatiek" vlak "op dezelfde wijze" zal voortzetten.

2 uur geleden
Dode door steekpartij op Amsterdamse Lindengracht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan is maandagavond een man overleden door een steekpartij, meldt de politie. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. Er is een 32-jarige verdachte aangehouden in een huis aan de Goudsbloemstraat.

3 uur geleden
Ook Orbán lijkt Rutte als NAVO-chef te accepteren

BRUSSEL (ANP) - De kans dat demissionair premier Mark Rutte de nieuwe NAVO-baas wordt, is weer toegenomen nu de Hongaarse premier Viktor Orbán en Rutte een goed gesprek hebben gehad voor aanvang van de EU-top over Europese topposities.

3 uur geleden
Kabinet-Schoof staat dinsdag 2 juli op het bordes

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet wordt op 2 juli beëdigd. Die dinsdagochtend staat de ministersploeg op het bordes, aldus beoogd premier Dick Schoof. "Dat staat nu vast." De bordesscène wordt niet op maandag 1 juli gehouden, omdat dan Keti Koti wordt gevierd, ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij.

3 uur geleden
Hertellingen leveren Wilders zelf tientallen extra stemmen op

DEN HAAG (ANP) - Weer hebben een paar gemeenten de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement aangepast. Dat deden ze nadat ze de stemmen opnieuw hadden geteld op verzoek van de Kiesraad. Onder meer in Amsterdam en Den Haag is de eindstand veranderd. Dit pakt vooral gunstig uit voor Geert Wilders zelf, lijstduwer van de PVV. Hij kreeg meer voorkeurstemmen.

4 uur geleden
Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren in Syrië of Irak is overleden tijdens hun deelname aan de jihadistische strijd, is gestegen naar 115. In de vorige rapportage eind 2023 ging de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog uit van 105 doden. Daarnaast meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief dat er 330 kinderen met een Nederlandse link in de strijdgebieden zijn of waren, via hun ouders. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige rapportage. Het aantal overleden kinderen blijft staan op 30.

4 uur geleden