
Tweede Kamer trapt nieuw parlementair jaar af
DEN HAAG (ANP) - Het reces van de Tweede Kamer zit erop en het normale werk wordt hervat. De eerste plenaire vergadering van dit parlementaire jaar is het wekelijkse vragenuur met het kabinet, dat al een paar weken langer terug is van de zomerstop. De bewindslieden hebben een aantal ministerraden en overleggen over specifieke onderwerpen achter de rug en ook uitgebreid gesproken over de nieuwe begroting voor komend jaar.
Een van de belangrijkste onderwerpen op de Kameragenda voor komende week staat op woensdag gepland. Dan is er een debat over de eenmalige compensatie voor de hoge energierekeningen die in maart al was toegezegd. Dat debat zal ook aangegrepen worden door kritische oppositieleden die vinden dat het kabinet dit jaar nog meer moet doen om de koopkracht van mensen te versterken.
Door de hoge prijzen hebben huishoudens minder te besteden en dreigt een groep van bijna 1,3 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens terecht te komen. Het kabinet zegt dat het dit jaar praktisch vrijwel onmogelijk is om nog extra maatregelen te treffen om mensen financieel te ondersteunen. Wat het jaar erop gedaan wordt, wil het kabinet pas over twee weken bekendmaken op Prinsjesdag. Bronnen melden dat er in 2023 zo'n 15 miljard euro wordt uitgetrokken voor lastenverlichting.
Tijdens recessen worden geen debatten gepland. Wel kan de Kamer ervoor kiezen om terug te komen van reces, zoals deze zomer gebeurde naar aanleiding van Wopke Hoekstra's interview met het AD, waarin de CDA-leider en vicepremier een aanpassing van het stikstofbeleid bepleitte.
Het is niet de bedoeling dat de bijna twee maanden zomerreces helemaal opgaan aan vakantie. Kamerleden hebben werkbezoeken afgelegd, zich verdiept in inhoudelijke dossiers en partijbijeenkomsten bijgewoond, benadrukken ze graag. Ook zijn de openbare verhoren voor de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen al ruim een week aan de gang.
De volgende recesperiode is in de laatste week van oktober. Het zomerreces van de Eerste Kamer begon een kleine week later en is maandag pas afgelopen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.
24 minuten geledenARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.
34 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
4 uur geleden