
Tweede Kamer tegen schrappen forse extra bezuiniging op jeugdzorg
DEN HAAG (ANP) - Een poging in de Tweede Kamer om een extra structurele bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro te schrappen, is gestrand. Een motie hiertoe van GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie en de SGP kreeg dinsdag niet genoeg steun. Onder meer de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB - die een meerderheid vormen - waren tegen.
Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) had zelf aangegeven dat hij ook tegen de extra bezuiniging is. Hij noemde die vorige week in een debat over de jeugdzorg "onverantwoord". Vlak daarvoor had hij in een Kamerbrief opties aangegeven over de manier waarop deze bezuiniging zou moeten worden gerealiseerd. Daarvoor zou het onder meer noodzakelijk zijn om cliënten in de jeugdzorg een eigen bijdrage te laten betalen.
Het gaat bij de bedoelde besparing om 500 miljoen euro in zowel 2025 als in 2026. Vanaf 2027 loopt dit op tot 511 miljoen euro structureel per jaar. Dit komt bovenop de structurele bezuiniging van 1 miljard euro die de jeugdzorgsector sowieso moet halen. Dit moet mogelijk worden door de maatregelen die zijn afgesproken in de zogeheten hervormingsagenda jeugd, uit te voeren.
Wachtlijsten
De partijen die van de extra bezuiniging af willen, vinden dat de jeugdzorg al te veel is geplaagd door problemen omdat het stelsel niet goed functioneert. Daardoor staan kinderen en gezinnen die hulp nodig hebben vaak op lange wachtlijsten. Er zijn ook grote personeelstekorten, omdat hulpverleners afhaken door de hoge werkdruk. Daardoor duurt het nog langer voordat kinderen er terechtkunnen.
Voorstanders van het schrappen van de extra bezuiniging waren naast de vier indieners ook Partij voor de Dieren, DENK, Volt, FVD en JA21. Voorheen was ook de PVV tegen de grote bezuinigingen op de jeugdzorg, maar de partij van Wilders houdt zich nu op de vlakte omdat de partij onderhandelt over een nieuwe regering.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
5 dagen geleden