Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer steunt zoektocht Remkes naar minderheidskabinet

Tweede Kamer steunt zoektocht Remkes naar minderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de benoeming van VVD'er Johan Remkes tot informateur. Hij zal op zoek gaan naar een minderheidscoalitie.

De motie van de VVD om Remkes te benoemen kreeg steun van D66, CDA, ChristenUnie, SGP, Volt, JA21, de Groep Van Haga en de Fractie Den Haan.

"Maak werk van een minderheidskabinet", zei Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Volgens Joost Eerdmans (JA21) kan een kabinet dat geen meerderheid in de Tweede Kamer heeft goed zijn voor een nieuwe bestuurscultuur. D66-voorvrouw Sigrid Kaag hoopt dat Remkes er toch nog in slaagt een meerderheidskabinet te vormen.

VVD, D66 en CDA

De Kamer debatteerde dinsdag met informateur Mariƫtte Hamer over haar eindverslag. Volgens haar kan er op dit moment geen meerderheidscoalitie worden gevormd en moet er een minderheidscoalitie komen die bestaat uit een "nader te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA".

Hamer klonk niet heel optimistisch over de kansen van haar liberale opvolger. Volgens haar wordt het nog ingewikkeld om onder de huidige omstandigheden zelfs een minderheidskabinet te vormen, zei ze tegen de Kamerleden.

Ruim vijf maanden na de verkiezingen zit de formatie muurvast. VVD-leider Mark Rutte herhaalde niet met GroenLinks en PvdA samen te willen gaan onderhandelen over de vorming van nieuwe regering. Ook het CDA ziet dat niet zitten. D66 wil de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet voortzetten.

Taak Remkes bemoeilijkt

Een toespraak van Kaag een dag voor het debat met impliciete kritiek op Rutte heeft de taak van Remkes er niet makkelijker op gemaakt.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris dinsdag naar Tubbergen om 'asielhotel'

TUBBERGEN (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat aanstaande dinsdag naar Tubbergen, om te praten met de gemeenteraad over de situatie die daar is ontstaan nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in de gemeente een hotel heeft aangekocht waar enkele honderden mensen terechtkunnen. Er is veel protest tegen deze aankoop, zowel bij omwonenden als bij het gemeentebestuur.

5 uur geleden
Rutte: amper opties voor ingreep in najaar tegen koopkrachtpijn

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de "historisch slechte koopkrachtcijfers" die vrijdag naar buiten zijn gekomen, zijn de mogelijkheden "uitermate beperkt, zo niet afwezig" om dit jaar nog meer te doen voor huishoudens, zegt premier Mark Rutte. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam met uiterst zorgwekkende cijfers over de gevolgen van de inflatie.

8 uur geleden
Kaag over interview Hoekstra: we moeten ons aan afspraken houden

DEN HAAG (ANP) - Ook wat D66-leider Sigrid Kaag betreft blijven de stikstofdoelen voor 2030 staan, ondanks de opmerkingen van CDA-voorman Wopke Hoekstra daarover. "Het is belangrijk dat we ons als kabinet aan de afspraken houden", zegt zij over de doelen in het coalitieakkoord. "Dat is de betrouwbaarheid van de overheid."

9 uur geleden
Van der Burg verwacht geen herhaling van situatie Tubbergen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) denkt niet dat op korte termijn nog meer gemeenten verrast gaan worden met een plek waar ze asielzoekers op moeten gaan vangen. Dat gebeurde recent in Tubbergen, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een hotel aankocht waar enkele honderden mensen terechtkunnen. Er is veel protest tegen deze aankoop, zowel bij omwonenden als bij het gemeentebestuur. Van der Burg gaat op korte termijn naar Tubbergen.

11 uur geleden
Rutte: kabinet schuift uitlatingen Hoekstra even ter zijde

DEN HAAG (ANP) - De opmerkingen van CDA-leider en minister Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen zijn nog geen dag oud, maar worden door het kabinet even in de ijskast gezet. "We hebben met elkaar afgesproken die maar even terzijde te leggen", zegt premier Mark Rutte na de ministerraad. Hoekstra heeft voor onrust in de coalitie gezorgd door in een interview met het AD te zeggen dat de deadline van 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot wat hem betreft niet heilig is.

12 uur geleden
Kabinet trekt portemonnee voor vollere gasopslag Bergermeer

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de gasberging Bergermeer in Noord-Holland veel verder vullen voor het komende winterseizoen dan aanvankelijk de bedoeling was. Het doel gaat omhoog van 68 procent naar 90 procent. Om dat te bereiken is een extra subsidiebedrag van 210 miljoen euro beschikbaar, meldt energieminister Rob Jetten.

13 uur geleden
Milieuorganisaties boos over stikstofopmerkingen Hoekstra

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisaties maken zich boos over de opmerkingen van CDA-minister en partijleider Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen. Hij zei vrijdag in het AD dat zijn partij het niet per se meer nodig vindt dat de doelen voor stikstofvermindering al worden gehaald in 2030, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. De minister, tevens vicepremier, meent met zijn uitspraken bij te dragen aan een oplossing voor de stikstofcrisis, zo voegde hij later op de dag nog toe.

14 uur geleden