Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer steunt inzet marineschip in Rode Zee

Tweede Kamer steunt inzet marineschip in Rode Zee

DEN HAAG (ANP) - Een zeer ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de inzet van het marineschip Zr. Ms. Tromp in de Rode Zee. De missie heeft als doel de internationale scheepvaart te beschermen tegen aanvallen van de Houthi's uit Jemen. Alleen DENK en SP steunen de missie niet.

Maandagavond tekende zich in het debat met de demissionaire ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) al een ruime Kamermeerderheid af voor de Nederlandse inzet in het Rode Zeegebied en het Suezkanaal. PVV en GroenLinks-PvdA neigden naar steun, maar gaven aan pas dinsdag een definitief besluit te nemen.

Beide fracties hebben dinsdagavond in het debat aangegeven de defensieve missie van de Nederlandse marine te steunen. "We laten ons van onze zwakke kant zien als we onze marine hier niet voor inzetten", zei PVV-Kamerlid Raymond de Roon. GroenLinks-PvdA had liever gehad dat naast Denemarken en Nederland ook meer EU-landen direct aan de missie zouden deelnemen. De partij steunt desondanks de inzet van Nederland aan de missie, Prosperity Guardian, die door Amerikanen wordt geleid.

'Betrokken'

DENK en SP (samen acht zetels) hebben er onder meer grote moeite mee dat informatie vanuit de Tromp met andere deelnemers aan de missie wordt gedeeld. Die informatie kan leiden tot bombardementen in Jemen, vreest de SP. "Daarmee raakt Nederland betrokken bij offensieve acties op het grondgebied van Jemen. Dat is onwenselijk", zei SP-Kamerlid Sarah Dobbe.

Naast PVV en GroenLinks-PvdA steunen ook VVD, NSC, BBB, D66, CDA, ChristenUnie, SGP en Volt de missie. Zij hebben samen 135 van de 150 Kamerzetels. Een aantal fracties nam niet aan het debat deel: Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en JA21.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 uur geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

14 uur geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

16 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

16 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

17 uur geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

18 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

19 uur geleden