Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer stemt over omstreden handelsverdrag met Canada

Tweede Kamer stemt over omstreden handelsverdrag met Canada

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer velt dinsdag een oordeel over CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Hoogstwaarschijnlijk zal de kleinst mogelijk meerderheid - 76 Kamerleden - voor het verdrag stemmen. Regeringspartij ChristenUnie (CU) was kritisch, maar neemt na een debat vorige week genoegen met een aantal toezeggingen van minister Sigrid Kaag (Handel).

Op de website van de CU meldde Kamerlid Joël Voordewind dit weekeinde dat zijn partij "met de na- én voordelen helder voor ogen en een aantal belangrijke resultaten voor boeren, dieren, milieu en veiligheid op zak" voor het verdrag wil stemmen.

In 2016 stemde de CU nog tegen CETA. In het debat van vorige week, dat over twee dagen maar liefst veertien uur duurde, kwam Kaag de partij op meerdere onderwerpen tegemoet. Zo wil de kleinste regeringspartij garanties dat de duurzame landbouw niet kind van de rekening wordt en dat de voedselveiligheid in Europa op hetzelfde peil blijft.

Voor het kabinet is goedkeuring van het verdrag belangrijk. Kaag heeft haar vertrek naar de Hoorn van Afrika zelfs enkele dagen uitgesteld om zich op de stemming te focussen.

Hoewel het verdrag nog niet officieel van kracht is, is een groot deel ervan al wel in 2017 in werking getreden. Aanname is nog allerminst zeker, want in de Eerste Kamer ligt nog geen duidelijke meerderheid in het verschiet.

De oppositie blijft in ieder geval fel, zowel op de linker- als rechterflank. GroenLinks, de PvdA en de SP vinden dat er bijvoorbeeld te weinig aandacht in CETA is voor problemen als dierenrechten en klimaatverandering. De PVV en FVD vinden dat Nederland zijn soevereiniteit te grabbel gooit.

Meer uit Politiek

Wilders nog steeds ontevreden: formatieplan asiel niet florissant

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders "was gewoon echt boos" over de asielplannen die voorliggen op de formatietafel, en is nog steeds ontevreden. Hij is "vol hoop" dat er zaken gaan veranderen, "al ziet het er nu niet heel erg florissant uit", zei de leider van de grootste partij na opnieuw een formatieoverleg.

8 uur geleden
Vluchtelingenorganisaties pleiten voor fatsoenlijke asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingenorganisaties tonen begrip voor de mogelijke inzet van paviljoens voor de opvang van asielzoekers, maar pleiten wel voor een structurele oplossing. Gezinnen en kwetsbaren moeten bovendien onderdak krijgen op een geschikte en veilige locatie, zeggen VluchtelingenWerk en UNHCR naar aanleiding van de brief van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

11 uur geleden
Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit. Maar daardoor dreigt Nederland honderden miljoenen uit Brussel mis te lopen.

13 uur geleden
VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

DEN HAAG (ANP) - De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten. In een brief heeft de VNG het kabinet daarom om duidelijkheid gevraagd.

13 uur geleden
Fletcher Hotels weigert uitbreiding van asielopvang

NIEUWEGEIN (ANP) - Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

13 uur geleden
Bruins Slot ontvangt verzoek van Israël om sancties tegen Iran

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Hanke Bruins Slot heeft een officieel verzoek van Israël ontvangen om Iran sancties op te leggen, bevestigt haar woordvoerder. De demissionaire bewindsvrouw sluit dinsdag aan het eind van de middag aan bij een digitaal overleg met haar Europese ambtscollega's naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël dit weekend. Sommige deelnemers zullen aandringen op extra sancties voor Iran, maar daar wil haar woordvoerder nog niet op vooruitlopen.

14 uur geleden
Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 uur geleden