Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer stemt over omstreden handelsverdrag met Canada

Tweede Kamer stemt over omstreden handelsverdrag met Canada

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer velt dinsdag een oordeel over CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Hoogstwaarschijnlijk zal de kleinst mogelijk meerderheid - 76 Kamerleden - voor het verdrag stemmen. Regeringspartij ChristenUnie (CU) was kritisch, maar neemt na een debat vorige week genoegen met een aantal toezeggingen van minister Sigrid Kaag (Handel).

Op de website van de CU meldde Kamerlid Joël Voordewind dit weekeinde dat zijn partij "met de na- én voordelen helder voor ogen en een aantal belangrijke resultaten voor boeren, dieren, milieu en veiligheid op zak" voor het verdrag wil stemmen.

In 2016 stemde de CU nog tegen CETA. In het debat van vorige week, dat over twee dagen maar liefst veertien uur duurde, kwam Kaag de partij op meerdere onderwerpen tegemoet. Zo wil de kleinste regeringspartij garanties dat de duurzame landbouw niet kind van de rekening wordt en dat de voedselveiligheid in Europa op hetzelfde peil blijft.

Voor het kabinet is goedkeuring van het verdrag belangrijk. Kaag heeft haar vertrek naar de Hoorn van Afrika zelfs enkele dagen uitgesteld om zich op de stemming te focussen.

Hoewel het verdrag nog niet officieel van kracht is, is een groot deel ervan al wel in 2017 in werking getreden. Aanname is nog allerminst zeker, want in de Eerste Kamer ligt nog geen duidelijke meerderheid in het verschiet.

De oppositie blijft in ieder geval fel, zowel op de linker- als rechterflank. GroenLinks, de PvdA en de SP vinden dat er bijvoorbeeld te weinig aandacht in CETA is voor problemen als dierenrechten en klimaatverandering. De PVV en FVD vinden dat Nederland zijn soevereiniteit te grabbel gooit.

Meer uit Politiek

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. De vier coalitiepartijen verloren flink bij de Provinciale Statenverkiezingen, nieuwkomer de BoerBurgerBeweging (BBB) boekte een historische overwinning in alle provincies.

6 uur geleden
CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties "mogen niet verloren gaan", zegt Kamerlid Henri Bontenbal. In een actieplan pleit hij ervoor de kolencentrales straks te gebruiken voor gascentrales op basis van waterstof, biomassacentrales waarbij CO2 wordt af- en opgevangen, of voor kleine kernreactoren.

8 uur geleden
Toestand in Antakya hartverscheurend, ziet minister Schreinemacher

ANTAKYA (ANP) - In de Turkse stad Antakya zag minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoe groot de schade is die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht. Straat na straat ligt in puin. "Hartverscheurend", zegt de bewindsvrouw nadat ze door de burgemeester van de stad is rondgeleid.

9 uur geleden
Vijlbrief: krachtmeting in EU over rol kernenergie in vergroening

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zitten opnieuw in "een soort krachtmeting" over de rol van kernenergie in de Europese klimaatmaatregelen. Frankrijk en een aantal medestanders stellen alles in het werk om die rol te vergroten, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief na overleg met de energieministers van de EU.

10 uur geleden
Rutte vertrouwt erop na kabinetsberaad verder te kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - Het overleg met de top van het kabinet is "belangrijk", zei premier Mark Rutte dinsdagavond bij aankomst op zijn ministerie van Algemene Zaken. Hij heeft er vertrouwen in dat "we vanavond weer verder kunnen komen". Rutte en de andere bewindslieden wilden niets zeggen over welke onderwerpen op tafel komen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ontkent dat D66 het regeerakkoord zou willen openbreken. "Dat is ons huwelijkscontract."

10 uur geleden
Heijnen teleurgesteld over trage milieuverbeteringen Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt dat Tata Steel "echt aan de bak" moet om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het valt haar tegen "hoelang het duurt om tot resultaten te komen", zei Heijnen in reactie op de nieuwste bevindingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd, ziet het RIVM in zijn derde meting. Ondanks aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, ziet het RIVM nog geen verbetering.

13 uur geleden
Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

DEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".

23 uur geleden