
Tweede Kamer stemt in met hoger minimumloon Caribisch Nederland
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verhoging van het minimumloon op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. De ChristenUnie en D66 hebben dit voorgesteld omdat een onderzoekscommissie onlangs vaststelde dat de uitkeringen en het minimumloon op de eilanden veel te laag zijn om van rond te komen. Ongeveer 11.000 inwoners leven in armoede, oftewel een op de drie.
Voor de verhoging wordt 8,4 miljoen euro vrijgemaakt in 2024. In de jaren daarna lopen de kosten op tot 17,4 miljoen euro. De Kamerleden stellen voor om dit bedrag te betalen uit verschillende posten in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De helft van dit bedrag wordt gebruikt om werkgevers te helpen om deze stijging van de personeelskosten te kunnen betalen.
De partijen willen dat het minimumloon in juli 2024 wordt verhoogd in lijn met de adviezen van de commissie Thodé, die hier onlangs een rapport over heeft gepubliceerd. De commissie stelt voor om het maandelijkse minimumloon op de eilanden te verhogen naar een bedrag ter waarde van 1750 Amerikaanse dollar (1652 euro). Op Bonaire bedraagt het minimumloon momenteel 1236 dollar, op Saba 1443 dollar en op Sint-Eustatius 1446 dollar.
Grote gevolgen
"Mensen op de eilanden hebben vaak twee of drie banen en leven zelfs dan nog ruim onder de armoedegrens. Dat is onbestaanbaar. Werk moet lonen", zegt Don Ceder (ChristenUnie). Hij vindt dat de eilandbewoners een "menswaardig sociaal minimum" verdienen.
Jorien Wuite (D66) wijst op de grote gevolgen van armoede. "Ouders hebben geen tijd meer om hun kinderen te helpen met huiswerk. Kunnen geen gezond eten kopen. Bouwen schulden op of hebben geen geld om sportlessen voor hun kinderen te betalen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
1 uur geledenOSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
1 dag geleden