Tweede Kamer stemt in met abortuspil via huisarts
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt ermee in dat de abortuspil ook beschikbaar moet worden via de huisarts. Een meerderheid steunde een initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken.
Momenteel kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn hun zwangerschap alleen laten afbreken in een abortuskliniek, ook als het gaat om een reeks pillen. D66, VVD, PvdA en GroenLinks dienden een voorstel in om daar verandering in te brengen.
Samen hebben de partijen 75 zetels, net geen meerderheid. Tijdens een hoofdelijke stemming stemden 106 Kamerleden voor en 24 tegen het voorstel.
Elke zeven jaar wordt de wet geëvalueerd. Een amendement van het CDA hiertoe is door de Kamer aangenomen.
Effect monitoren
De Tweede Kamer steunde tevens een motie van SP-Kamerlid Maarten Hijink om het effect op de klinieken te monitoren, en ervoor te zorgen dat de abortuszorg in Nederland toegankelijk blijft. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei vorige week niet te kunnen garanderen dat alle abortusklinieken open kunnen blijven, als de abortuspil in de toekomst beschikbaar komt bij de huisarts. Voor de SP was die brede toegankelijkheid van de huidige zestien abortusklinieken een harde voorwaarde om met het wetsvoorstel in te stemmen.
ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie stemden tegen het wetsvoorstel. Bij de PVV stemde alleen Fleur Agema voor.
De kwaliteit van abortuszorg wordt verder verbeterd en er is meer keuzevrijheid van vrouwen, stelt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) in een eerste reactie op de instemming van de Tweede Kamer. "Dat is een geweldig belangrijke stap voorwaarts."
Het initiatiefwetsvoorstel moet ook nog door de Eerste Kamer.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.
19 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
4 dagen geledenLONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.
6 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Minder mensen hebben zich laten vaccineren tegen het coronavirus dan bij de boosterronde van vorig jaar. In de afgelopen tien weken hebben iets meer dan 2,3 miljoen mensen een prik laten zetten. Vorig jaar stond de teller in deze fase op zo'n 2,5 miljoen inentingen, en het jaar daarvoor op ruim 3,8 miljoen. De prikronde loopt nog tot en met volgende week vrijdag.
6 dagen geleden