Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd

Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is te spreken over de maatschappelijke diensttijd (MDT), dat bleek woensdag tijdens een debat hierover. Wel brachten verschillende Kamerleden de nodige mitsen en maren in over het vrijwilligerswerk van jongeren. Zo vragen zij zich af of alle jongeren wel worden bereikt, vrezen ze voor administratiedruk voor scholen en blijft er te veel geld van het jaarlijks beschikbare budget over.

Harmen Krul (CDA) is "groot fan" van de maatschappelijke diensttijd waarbij jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud maximaal een halfjaar aan vrijwilligerswerk doen. De jongeren worden hiervoor onder meer vanuit het onderwijs en de gemeente benaderd. Volgens Nico Drost (CU) is het "geen geheim" dat zijn partij "zeer positief tegenover MDT staat". Wel wilde hij van demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul weten of ook kwetsbare jongeren worden bereikt. Volgens haar wordt "gericht ingespeeld" door gemeentes op alle groepen jongeren.

Ook de VVD "juicht toe" dat dat jongeren al vroeg in hun leven een rol in de maatschappij vervullen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop sluit zich hierbij aan, maar wel wil hij af van de "administratieve rimram" voor scholen die meedoen met de diensttijd. Ook bij Hülya Kat (D66) bestaat de angst voor extra administratiedruk voor scholen.

Onderuitputting

Verder benoemde Kat dat van het jaarlijks beschikbare bedrag van 200 miljoen euro voor MDT in 2022 maar 117 miljoen is opgemaakt. "Wanneer is de grens van onderuitputting bereikt?", vroeg zij zich af. Ook Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) maakte hiervan een punt. "Het is een belangrijk project, maar is het in verhouding niet te duur?", waarbij zij aanstipte dat jongerenorganisaties veel minder geld krijgen.

Tot slot besloot Bisschop "recht uit zijn hart" te antwoorden op de vraag van Drost of Nederland een voorbeeld moet nemen aan het Zweedse model, waar iedereen vanaf 18 jaar oud een brief krijgt om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. "Het is mijn ideaal dat elke leerling die school verlaat ten minste een halfjaar maatschappelijke diensttijd gaat vervullen", aldus Bisschop.

Meer uit Politiek

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

13 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

4 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

5 dagen geleden