Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweede Kamer opnieuw voor verankeren lhbti-rechten in grondwet

Tweede Kamer opnieuw voor verankeren lhbti-rechten in grondwet

DEN HAAG (ANP) - Discriminatie op basis van handicap of seksuele geaardheid moet in de grondwet worden verboden. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag opnieuw voor een initiatiefwetsvoorstel om de grondwet op die manier aan te passen. In 2020 steunden beide Kamers de wijziging die D66, GroenLinks en PvdA indienden, ook al.

Over een wijziging van de grondwet moet twee keer worden gestemd in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Daarbij moet een verkiezing tussen beide stemmingen zijn van de Tweede Kamer. Voor de Eerste Kamer hoeft dat niet. Bij de tweede stemming is in beide Kamers bovendien een tweederdemeerderheid nodig.

Deze meerderheid werd ruim gehaald, met naast de indienende partijen steun van VVD, CDA, CU, SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, JA21, en de fracties Van Haga, Den Haan en BBB.

Tweede lezing

De Eerste Kamer moet ook nog na een tweede lezing instemmen met het voorstel voordat het van kracht kan worden. De kans is groot dat ook hier de vereiste meerderheid wordt gehaald. De partijen die in de Tweede Kamer voor stemden, komen boven de 50 van de 75 Eerste Kamerzetels uit.

Het COC spreekt van "geweldig nieuws". De belangenorganisatie zegt al bijna twintig jaar te pleiten voor het grondwettelijk discriminatieverbod voor homo- en biseksuelen, transgenders en interseksuelen. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug stelt dat de verankering in de grondwet "een garantie biedt dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten".

Oosenbrug wijst erop dat Nederland hierin niet vooroploopt maar dat de lhbti-mensenrechten al in de grondwet staan van landen zoals Zweden, Portugal, Malta en Zuid-Afrika.

Meer uit Binnenland

Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

1 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

2 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

2 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

3 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

3 uur geleden
Man aangehouden na dood vrouw in Heemskerk

HEEMSKERK (ANP) - In een huis aan de Bachstraat in Heemskerk is in de nacht van zaterdag op zondag een overleden vrouw gevonden. De 60-jarige vrouw is aangetroffen onder verdachte omstandigheden en dus is een onderzoek gestart. Een 55-jarige man uit Heemskerk is aangehouden.

4 uur geleden
KLM schrapt tientallen vluchten om verwachte sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM annuleert zondag tientallen vluchten in verband met verwachte sneeuwval. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij ruimte maken, zodat de overige vluchten onder de winterse omstandigheden wel goed kunnen worden afgehandeld.

4 uur geleden